AKT laajentaa yhä tukitoimiaan Postin työkiistassa – postilakon sovittelu jatkuu tänään

Kelo 14 valtakunnansovittelijan luona alkavia neuvotteluja on varauduttu jatkamaan pitkään. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

STT

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT laajentaa yhä tukeaan Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) työtaistelulle. AKT ilmoitti sunnuntaina uusista ylityö- ja työvuorojen vaihtokielloista. Se oli kertonut vastaavista jo aiemmin lauantaina.

– Lauantaina ilmoitettiin niin sanotusti kumipyöräpuolen ylityö- ja vuoronvaihtokielto, eli esimerkiksi kuorma- ja linja-autojen osalta. Nyt päätettiin laajentaa sitä koskemaan satamia, terminaaleja ja huolinta-alaa sekä niihin läheisesti liittyviä toimintoja, AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen selventää STT:lle.

Uudet kiellot alkavat keskiviikkona ja jatkuvat 8. joulukuuta asti, ellei Postin työkiistassa saada sitä ennen ratkaisua. Sen myötä ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa on yli 40 000 työntekijää, mikä on lähes AKT:n koko jäsenistö, Piirainen sanoo.

– Taksikuskit ja liikenneopettajat ovat ulkopuolella. Olemme halunneet rajata pois ne alat, jotka eivät käytännössä osallistu tavaroiden käsittelyyn tai lähettämiseen.

Valmius yhä uusiin tukitoimiin

Mikäli Postin työehtosopimuksia koskevissa neuvotteluissa ei saada ratkaisua alkuviikon aikana, liitto on valmis laajentamaan tukitoimiaan edelleen.

Postilakon osapuolet tapaavat tänään iltapäivällä valtakunnansovittelijan luona Helsingissä. Kello 14 alkavia neuvotteluja on varauduttu jatkamaan tarvittaessa myöhään.

PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta olivat viimeksi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan luona perjantaina. Tuolloin Piekkala ei antanut sovintoehdotusta kiistaan.

AKT on ilmoittanut tukitoimistaan tipoittain. Eilen ilmoitetut ylityö- ja vuoronvaihtokiellot astuvat voimaan tiistaina.

Liitto on aiemmin ilmoittanut, että sen jäsenet tulevat olemaan tukilakossa Posti Kuljetuksessa maanantaista alkaen sekä pidättäytymään myös muilla työpaikoilla Postin lähetysten käsittelystä.

AKT:n kaikki tukitoimet ovat voimassa 8. joulukuuta asti, johon myös PAUn oma lakko kestää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisystävykset jättivät työnsä ja perustivat uudenlaisen ikäihmisten ystäväpalvelu Gubben – nyt yritys toimii koko Suomessa ja ehkäisee vanhusten ja nuorten syrjäytymistä
 2. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 3. Kassojen jäsenmaksuissa yli kymmenkertaiset erot – "Jäsenemme eivät ole huomanneet kassan maksun nousua"
 4. Maastoa paloi noin hehtaarin verran Hollolan Herralassa
 5. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 6. Lahdessa on tarjolla kesäteatteria tänä kesänä – näytelmän pääosassa hauskuuttaa monien tuntema Sipi Pelle
 7. Pohjalaisfirma jatkaa perinteistä jääkairojen valmistusta Heinolassa, edellinen valmistaja Konsaku on hakeutunut konkurssiin – "Jääkairoista tuli rahanreikä"
 8. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 9. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 10. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 11. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 12. Lukijalta: Itsekkyys ja tekopyhyys rehottivat Lahden urheilukisoissa
 13. Lahti on mukana Itämeripäivän juhlinnassa
 14. Avoimet puutarhat keräsi 70 000 vierailijaa – virtuaaliesittelyt nähtävillä vielä heinäkuun loppuun asti
 15. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.