Budjettikomissaarin vetoomus ei yllättänyt pääministeri Antti Rinnettä – kritiikki on ollut kovaa, mutta Rinne näkee polkuja ratkaisuun

Budjettikomissaari Günther Oettinger on vedonnut jäsenmaihin, jotta ne joustaisivat tiukimmista leikkausvaatimuksistaan. LEHTIKUVA/AFP

STT

EU:n väistyvän budjettikomissaarin esittämä viime hetken vetoomus Suomen vetämiin budjettineuvotteluihin ei yllättänyt pääministeri Antti Rinnettä (sd.).

– Ei tämä sinällään mitään uutta ole – toive siitä, että saataisiin vietyä eteenpäin ja niin, että jäsenmailta löytyisi tahtoa ratkaisun löytämiseen, Rinne kommentoi Porissa.

EU-maat pyrkivät sopimaan tulevien vuosien budjetista, mutta kannat ovat olleet kaukana toisistaan. Suomi on puheenjohtajamaana tunnustellut ratkaisua erimielisyyksiin. Yksi iso kiistakysymys on budjetin koko.

Perjantaina budjettikomissaari Günther Oettinger vetosi jäsenmaihin, jotta ne joustaisivat tiukimmista leikkausvaatimuksistaan ja panostaisivat lisää tulevaisuuden kannalta tärkeisiin menoihin.

Oettinger arvioi myös, että Suomen lokakuussa esittelemä kompromissiehdotelma ei tavoittanut keskitietä.

Komission esitys vuosien 2021–2027 budjetiksi on 1,11 prosenttia bruttokansantulosta, kun taas parlamentti tavoittelee 1,3:a prosenttia. Tiukimmat jäsenmaat haluavat, että budjetti pidettäisiin yhdessä prosentissa bruttokansantulosta.

Suomen mukaan kompromissi olisi mahdollista löytää väliltä 1,03–1,08 prosenttia, jolloin budjetti olisi 1 050–1 100 miljardia euroa seitsemälle vuodelle. Komission ja Suomen ehdotuksen välillä on kymmenien miljardien kuilu.

Suomen on määrä toimittaa uudet budjettinumerot joulukuun huippukokoukseen. Rinne sanoo, että ehdotuksen sisällöstä päätetään lähiviikkoina. Prosenttihaarukka on hänen mukaansa ennallaan.

– Minulla on itselläni se käsitys, että vaikka kritiikki on ollut kovaa, niin siellä taustalla on selkeästi nähtävissä polut, mitä kautta pääsee ratkaisuun.

Rinne matkustaa Brysseliin

Rinne tapaa huomenna Brysselissä Eurooppa-neuvoston tulevan puheenjohtajan Charles Michelin sekä komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin.

– Yksi keskeinen asia, josta puhutaan, on monivuotinen rahoituskehys, komission ja neuvoston näkökulmat. Haluan tietää, miten Michel haluaa viedä asiaa eteenpäin, Rinne ennakoi.

Sen jälkeen, kun Suomi on tuonut budjettinumerot huippukokoukseen, rahoituskehyksen viimeistely siirtyy huippukokouksia johtavan Michelin vastuulle.

– Se ei tule kiertävän puheenjohtajamaan käsittelyyn sen jälkeen enää laisinkaan, Rinne sanoo.

On todennäköistä, että EU-maat vääntävät budjetista pitkälle ensi vuoteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.