Budjettikomissaarin vetoomus ei yllättänyt pääministeri Antti Rinnettä – kritiikki on ollut kovaa, mutta Rinne näkee polkuja ratkaisuun

Budjettikomissaari Günther Oettinger on vedonnut jäsenmaihin, jotta ne joustaisivat tiukimmista leikkausvaatimuksistaan. LEHTIKUVA/AFP

STT

EU:n väistyvän budjettikomissaarin esittämä viime hetken vetoomus Suomen vetämiin budjettineuvotteluihin ei yllättänyt pääministeri Antti Rinnettä (sd.).

– Ei tämä sinällään mitään uutta ole – toive siitä, että saataisiin vietyä eteenpäin ja niin, että jäsenmailta löytyisi tahtoa ratkaisun löytämiseen, Rinne kommentoi Porissa.

EU-maat pyrkivät sopimaan tulevien vuosien budjetista, mutta kannat ovat olleet kaukana toisistaan. Suomi on puheenjohtajamaana tunnustellut ratkaisua erimielisyyksiin. Yksi iso kiistakysymys on budjetin koko.

Perjantaina budjettikomissaari Günther Oettinger vetosi jäsenmaihin, jotta ne joustaisivat tiukimmista leikkausvaatimuksistaan ja panostaisivat lisää tulevaisuuden kannalta tärkeisiin menoihin.

Oettinger arvioi myös, että Suomen lokakuussa esittelemä kompromissiehdotelma ei tavoittanut keskitietä.

Komission esitys vuosien 2021–2027 budjetiksi on 1,11 prosenttia bruttokansantulosta, kun taas parlamentti tavoittelee 1,3:a prosenttia. Tiukimmat jäsenmaat haluavat, että budjetti pidettäisiin yhdessä prosentissa bruttokansantulosta.

Suomen mukaan kompromissi olisi mahdollista löytää väliltä 1,03–1,08 prosenttia, jolloin budjetti olisi 1 050–1 100 miljardia euroa seitsemälle vuodelle. Komission ja Suomen ehdotuksen välillä on kymmenien miljardien kuilu.

Suomen on määrä toimittaa uudet budjettinumerot joulukuun huippukokoukseen. Rinne sanoo, että ehdotuksen sisällöstä päätetään lähiviikkoina. Prosenttihaarukka on hänen mukaansa ennallaan.

– Minulla on itselläni se käsitys, että vaikka kritiikki on ollut kovaa, niin siellä taustalla on selkeästi nähtävissä polut, mitä kautta pääsee ratkaisuun.

Rinne matkustaa Brysseliin

Rinne tapaa huomenna Brysselissä Eurooppa-neuvoston tulevan puheenjohtajan Charles Michelin sekä komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin.

– Yksi keskeinen asia, josta puhutaan, on monivuotinen rahoituskehys, komission ja neuvoston näkökulmat. Haluan tietää, miten Michel haluaa viedä asiaa eteenpäin, Rinne ennakoi.

Sen jälkeen, kun Suomi on tuonut budjettinumerot huippukokoukseen, rahoituskehyksen viimeistely siirtyy huippukokouksia johtavan Michelin vastuulle.

– Se ei tule kiertävän puheenjohtajamaan käsittelyyn sen jälkeen enää laisinkaan, Rinne sanoo.

On todennäköistä, että EU-maat vääntävät budjetista pitkälle ensi vuoteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 3. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 4. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 5. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 6. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 7. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 8. Lahdessa nähdään vielä kesäteatteria – yhden päärooleista näyttelee tv:stä tuttu
 9. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 10. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea
 11. Tarot-yhtyeestä tunnettu Tommi Salmela julkaisi ensimmäisen soololevynsä 51-vuotiaana – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 12. Vanhuuteen ja dementiaan liitetyt ennakkoluulot ja stereotypiat tekevät vanhuksia näkymättömiksi – ohitse puhuminen ja huomiotta jättäminen yleisiä kokemuksia ikäihmisille
 13. Itse tehdyt keksit ovat herkullista vierasvaraa ja mieluinen tuliainen – nyt niissä maistuvat sesongin marjat, katso reseptit
 14. Poliisi: Lahdessa maanantai-iltana puuhun törmänneen auton kuljettaja menehtyi
 15. Magneettikalastajilla tärppäsi jälleen Lahdessa: tällä kertaa Vesijärvestä nousi ase

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.