Hongkongilaisen yliopiston kampuksesta tuli mielenosoittajien tukikohta

Poliisi on julistanut polyteknisen yliopiston kampuksen mellakka-alueeksi ja tukkinut ulospääsyreitit uhaten lisätoimenpiteillä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Hongkongissa polyteknisen yliopiston kampuksesta on tullut demokratiaa puoltavien mielenosoitusten näyttämö. Aktivistit ovat tehneet kampuksesta tukikohdan, jota he suojelevat poliisilta muun muassa ampumalla kiviä yliopiston katolta itse tehdyllä katapultilla sekä sytyttämällä tulipaloja eri puolille aluetta.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja on myös kertonut nähneensä naamioituneiden jousiampujien vartioivan kampusta.

Poliisi on julistanut kampuksen mellakka-alueeksi ja tukkinut ulospääsyreitit uhaten lisätoimenpiteillä. Mellakoinnista voi saada enimmillään kymmenen vuoden vankeustuomion.

Viranomaiset ovat kertoneet yhden poliisin loukkaantuneen mielenosoittajan ampuman nuolen osuttua tätä jalkaan. Poliisi on levittänyt kuvaa nuolesta poliisin pohkeessa kampuksen ulkopuolella ja paheksunut "tappavien aseiden" käyttöä.

Päivän käännyttyä Hongkongissa maanantain puolelle poliisi ilmoitti tarttuvansa oikeisiin ammuksiin, jos protestoijat jatkavat vastaavien aseiden käyttöä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun poliisi uhkailee näin suorasanaisesti lähes puoli vuotta kestäneen kriisin aikana.

Väkivaltaisuudet ovat viime päivinä kiihtyneet, ja ainakin kaksi miestä on saanut surmansa yhteenotoissa tässä kuussa.

"Ulospääsyä ei ole"

Yhteenotot kampusalueella eivät viikonloppuna näyttäneet laantumisen merkkejä. Paikallismedian jakamassa videossa näkyy, kuinka mielenosoittajat heittelevät heitä kohti kulkevaa aseistettua ajoneuvoa polttopulloilla, minkä seurauksena ajoneuvo syttyy tuleen.

Eräässä videossa paikallismedian valokuvaaja saa osuman poliisin vesitykistä ja kaatuu tajuttomana maahan. Median julkaiseman lausunnon mukaan kuvaaja loukkasi päänsä vakavasti.

– Olen peloissani. Ulospääsyä ei ole, voin vain taistella loppuun asti, yksi mielenosoittaja sanoi AFP:lle yliopistorakennuksen eteen kokoontuneessa joukkiossa.

– Tarvitsemme tukikohdan välineillemme ja paikan levätä yöllä ennen kuin taistelu aamulla jatkuu, toinen lisäsi.

Viranomaiset ovat ilmoittaneet, että Hongkongin koulut pysyvät suljettuna vielä ainakin maanantaina. Aktivistit ovat vannoneet jatkavansa protestointia.

Sotilaat siivosivat katuja

Kiina on toistuvasti tuominnut protestit, ja Kiinan hallinnon onkin pelätty lähettävän paikalle armeijan joukkoja taltuttamaan erimieliset. Aiemmin tällä viikolla Kiinan presidentti Xi Jinping esitti toistaiseksi tiukimmat kommenttinsa tilanteesta ja sanoi, että mielenosoitukset uhkaavat Hongkongin ja Kiinan välistä yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatetta.

Lauantaina Kiinan asevoimien sotilaat jalkautuivat kaduille siivoamaan mellakoiden jälkiä. Yleensä kiinalaissotilaat pysyvät varuskunnassa, ja he kulkevat kaduilla vain auttamassa häiriötilanteissa tai luonnonkatastrofeissa. Hongkongin hallinto on ilmoittanut, ettei se ollut pyytänyt armeijan apua.

Mielenosoitukset ja mellakat vaikuttavat huomattavasti hongkongilaisten arkeen. Lisäksi Hongkong on valahtanut taantumaan. Kaupungin lentokenttäviranomaisten mukaan liikennemäärä on laskenut reilulla kymmeneksellä vuoden takaiseen verrattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 2. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 3. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 6. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 7. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 8. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 9. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 10. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 11. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 12. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 13. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 15. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.