Hongkongilaisen yliopiston kampuksesta tuli mielenosoittajien tukikohta

Poliisi on julistanut polyteknisen yliopiston kampuksen mellakka-alueeksi ja tukkinut ulospääsyreitit uhaten lisätoimenpiteillä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Hongkongissa polyteknisen yliopiston kampuksesta on tullut demokratiaa puoltavien mielenosoitusten näyttämö. Aktivistit ovat tehneet kampuksesta tukikohdan, jota he suojelevat poliisilta muun muassa ampumalla kiviä yliopiston katolta itse tehdyllä katapultilla sekä sytyttämällä tulipaloja eri puolille aluetta.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja on myös kertonut nähneensä naamioituneiden jousiampujien vartioivan kampusta.

Poliisi on julistanut kampuksen mellakka-alueeksi ja tukkinut ulospääsyreitit uhaten lisätoimenpiteillä. Mellakoinnista voi saada enimmillään kymmenen vuoden vankeustuomion.

Viranomaiset ovat kertoneet yhden poliisin loukkaantuneen mielenosoittajan ampuman nuolen osuttua tätä jalkaan. Poliisi on levittänyt kuvaa nuolesta poliisin pohkeessa kampuksen ulkopuolella ja paheksunut "tappavien aseiden" käyttöä.

Päivän käännyttyä Hongkongissa maanantain puolelle poliisi ilmoitti tarttuvansa oikeisiin ammuksiin, jos protestoijat jatkavat vastaavien aseiden käyttöä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun poliisi uhkailee näin suorasanaisesti lähes puoli vuotta kestäneen kriisin aikana.

Väkivaltaisuudet ovat viime päivinä kiihtyneet, ja ainakin kaksi miestä on saanut surmansa yhteenotoissa tässä kuussa.

"Ulospääsyä ei ole"

Yhteenotot kampusalueella eivät viikonloppuna näyttäneet laantumisen merkkejä. Paikallismedian jakamassa videossa näkyy, kuinka mielenosoittajat heittelevät heitä kohti kulkevaa aseistettua ajoneuvoa polttopulloilla, minkä seurauksena ajoneuvo syttyy tuleen.

Eräässä videossa paikallismedian valokuvaaja saa osuman poliisin vesitykistä ja kaatuu tajuttomana maahan. Median julkaiseman lausunnon mukaan kuvaaja loukkasi päänsä vakavasti.

– Olen peloissani. Ulospääsyä ei ole, voin vain taistella loppuun asti, yksi mielenosoittaja sanoi AFP:lle yliopistorakennuksen eteen kokoontuneessa joukkiossa.

– Tarvitsemme tukikohdan välineillemme ja paikan levätä yöllä ennen kuin taistelu aamulla jatkuu, toinen lisäsi.

Viranomaiset ovat ilmoittaneet, että Hongkongin koulut pysyvät suljettuna vielä ainakin maanantaina. Aktivistit ovat vannoneet jatkavansa protestointia.

Sotilaat siivosivat katuja

Kiina on toistuvasti tuominnut protestit, ja Kiinan hallinnon onkin pelätty lähettävän paikalle armeijan joukkoja taltuttamaan erimieliset. Aiemmin tällä viikolla Kiinan presidentti Xi Jinping esitti toistaiseksi tiukimmat kommenttinsa tilanteesta ja sanoi, että mielenosoitukset uhkaavat Hongkongin ja Kiinan välistä yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatetta.

Lauantaina Kiinan asevoimien sotilaat jalkautuivat kaduille siivoamaan mellakoiden jälkiä. Yleensä kiinalaissotilaat pysyvät varuskunnassa, ja he kulkevat kaduilla vain auttamassa häiriötilanteissa tai luonnonkatastrofeissa. Hongkongin hallinto on ilmoittanut, ettei se ollut pyytänyt armeijan apua.

Mielenosoitukset ja mellakat vaikuttavat huomattavasti hongkongilaisten arkeen. Lisäksi Hongkong on valahtanut taantumaan. Kaupungin lentokenttäviranomaisten mukaan liikennemäärä on laskenut reilulla kymmeneksellä vuoden takaiseen verrattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Kassojen jäsenmaksuissa yli kymmenkertaiset erot – "Jäsenemme eivät ole huomanneet kassan maksun nousua"
 3. Maastoa paloi noin hehtaarin verran Hollolan Herralassa
 4. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 5. Lahdessa on tarjolla kesäteatteria tänä kesänä – näytelmän pääosassa hauskuuttaa monien tuntema Sipi Pelle
 6. Pohjalaisfirma jatkaa perinteistä jääkairojen valmistusta Heinolassa, edellinen valmistaja Konsaku on hakeutunut konkurssiin – "Jääkairoista tuli rahanreikä"
 7. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 8. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 9. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 10. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 11. Avoimet puutarhat keräsi 70 000 vierailijaa – virtuaaliesittelyt nähtävillä vielä heinäkuun loppuun asti
 12. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 13. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 14. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea
 15. Tarot-yhtyeestä tunnettu Tommi Salmela julkaisi ensimmäisen soololevynsä 51-vuotiaana – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.