Venetsian vesi kävi puolessatoista metrissä, Pyhän Markuksen tori suljettiin uudelleen

Vesi nousi alkuviikosta Venetsiassa ennätysmäisen korkealle. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venetsiassa turistien suosima Pyhän Markuksen tori on taas suljettu tulvavaroituksen takia. Tulvavesi on tänään noussut korkeimmillaan puoleentoista metriin, mikä on alle ennakoidun 1,6 metrin mutta silti yli vaarallisen rajan. Pormestari Luigi Brugnaro ilmoitti Twitterissä vedenpinnan nousun jo taittuneen.

Tiistaina vesi nousi Venetsiassa ennätysmäisen korkealle liki 1,9 metriin ja tulvat peittivät kaupungista noin 80 prosenttia. Tulvatuhoja on jo tähän mennessä kuvattu valtaviksi.

Kanaalikaupungin lisäksi tulvavaroituksia on annettu muun muassa Firenzeen ja Pisaan. Rankkasateet ja kovat tuulet ovat koetelleet laajoja alueita Pohjois-Italiassa.

Venetsiassa tilanne ehti lauantaina jo hieman helpottua. Esimerkiksi perjantaina kertaalleen suljettu Pyhän Markuksen tori avattiin, kunnes se täytyi taas tänään sulkea. Myös useat kirkot, kaupat ja kodit ovat kärsineet suuria tuhoja, ja suurin osa kaupungin pankkiautomaateista on lakannut toimimasta.

Italian hallitus on julistanut Venetsiaan hätätilan ja antanut kaupungille 20 miljoonaa euroa hätärahoitusta. Kulttuuriministeri Dario Franceschini on varoittanut, että korjaustyöt tulevat olemaan valtava rutistus.

– Koko varastomme kellarissa on tuhoutunut. Täällä tulvii usein, mutta tällaista ei ole koskaan tapahtunut. Nyt tuhot ovat niin paljon pahemmat, kertoi eräs kauppias Pyhän Markuksen torilla.

Monet turistit ovat päättäneet perua matkansa Venetsiaan tulvauutisten takia. Hotelleissa varauksia on peruttu myös joulukuussa, yrittäjät kertovat.

Monet, myös kaupungin pormestari, pitävät poikkeuksellisen vedenpinnan nousun syynä ilmastonmuutosta ja varoittelevat, että Italian on havahduttava varautumaan muuttuvaan säähän.

Venetsiassa asuu noin 50 000 ihmistä, mutta kaupungissa vierailee vuosittain noin 36 miljoonaa turistia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 4. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 5. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 6. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 7. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 8. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 9. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 10. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 11. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 12. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 13. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 14. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 15. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.