Antibioottien käyttö Suomessa vähenee edelleen – samalla antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä kasvaa meilläkin

Antibioottien käyttö on vähentynyt tällä vuosikymmenellä viiden prosentin vuosivauhtia. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

STT

Antibioottien käyttö Suomessa on vähentynyt edelleen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

THL:n tilastojen mukaan antibioottien kulutus Suomessa on vuodesta 2011 lähtien vähentynyt keskimäärin viiden prosentin vuosivauhtia sekä avohoidossa että sairaaloissa. Koko Euroopassa sen sijaan antibioottien käyttö on pysynyt samalla tasolla viimeiset kymmenen vuotta.

Euroopassa käytettiin viime vuonna bakteerilääkkeitä keskimäärin 20 annosta päivässä tuhatta asukasta kohden. THL:n mukaan Suomen vastaava luku oli 17, mikä on samaa suuruusluokkaa kuin muissa Pohjoismaissa.

Poikkeuksena Suomessa ovat laajakirjoiset eli useisiin mikrobeihin tehoavat antibiootit. Niiden käyttö ei ole vähentynyt ja siinä on THL:n mukaan myös suuria alueellisia eroja.

VRE-bakteerit yleistyvät Suomessa ja Euroopassa

THL:n mukaan useille eri antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit yleistyvät Suomessakin, mutta niiden osuudet ovat meillä kuitenkin selvästi pienemmät kuin Euroopassa keskimäärin.

Viime vuonna Suomessa löydettiin vankomysiinille vastustuskykyisiä enterokokkeja (VRE) selvästi enemmän kuin edellisvuonna. Suunta on sama kuin muuallakin Euroopassa: THL:n mukaan VRE-bakteerien merkitys vakavien infektioiden aiheuttajana on kasvanut vuodesta 2015 lähtien koko Euroopan talousalueella. VRE aiheuttaa tyypillisesti infektioita potilailla, joiden puolustuskyky on heikentynyt.

Ammattilaisten tietotaso hyvä

Eurooppalaisen kyselytutkimuksen perusteella Suomessa terveydenhuollon ammattilaisilla on hyvät tiedot antibiooteista ja antibioottiresistenssistä.

THL:n mukaan lähes 80 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista mikrobilääkkeitä määräävistä ammattilaisista tunnisti oman roolinsa ja vaikutusmahdollisuutensa antibioottiresistenssin torjunnassa. Tulos on parempi kuin Euroopassa keskimäärin.

– Ammattilaiset tietävät hyvin, että antibioottien tarpeeton käyttö tekee niistä tehottomia, sanoo THL:n erityisasiantuntija Anna-Leena Lohiniva.

Tämän vuoden keväällä toteutettuun kyselyyn vastasi noin 18 500 terveydenhuollon ammattilaista Euroopassa. Suomesta vastaajia oli 770.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 2. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 3. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 6. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 7. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 8. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 9. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 10. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 11. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 12. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 13. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 14. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 15. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.