Hallen synagogaisku vei Valentinin optimismin ja sai hänet harkitsemaan lähtöä Saksasta – "Ensiksi teen kaikkeni täällä"

Hallen isku nosti antisemitismin jälleen julkisen keskustelun ykkösaiheeksi Saksassa lokakuussa. Lehtiä kuvattuna Berliinissä 28. lokakuuta. LEHTIKUVA / LASSI LAPINTIE

STT

Lokakuun yhdeksäntenä päivänä Saksaa järkytti Hallen pikkukaupungissa synagogaan tehty isku, jossa internetissä radikalisoitunut äärioikeistolainen asemies yritti tunkeutua synagogaan Jom Kippur -päivän rukouksen aikaan. Tunkeutuja epäonnistui ja surmasi sen sijaan kaksi sivullista.

Iskun ajankohta oli vaarallinen, sillä synagogaan oli juuri saapunut suuri määrä ihmisiä rukousta varten. Paikalla oli Berliinistä saapunut nuorten juutalaisten vierasryhmä, joka oli tullut tukemaan Hallen juutalaisyhteisöä Jom Kippurina.

– Se oli hyvin hiljainen hetki. Tavallisesti laulamme ja pidämme ääntä, mutta sillä hetkellä olimme hiljaisia, koska Tooraa luettiin. Sillä hetkellä tuli suuri pamaus ovea vasten, ja vähän savua, muisteli synagogassa sisällä ollut Valentin Lutset hyökkäyksen alkua STT:lle Berliinissä.

– Keskeytimme tietysti rukouksen. Emme ymmärtäneet, mitä oli tapahtunut, mutta tiesimme olevamme vaarassa. Ensiksi meidän täytyi tukkia ovet, hän jatkaa.

Amerikkalaisista vieraista apua

Synagogassa olevat eivät Lutsetin mukaan sortuneet paniikkiin, ja osasyy tälle saattoi olla se, että moni vierailevasta ryhmästä oli Yhdysvalloista.

– Amerikkalaiset tietävät miten toimia ampumisissa, heillä on harjoituksia siihen. He menivät yläkertaan ja sitoivat kankaita köysiksi, jotta he voisivat laskeutua (yläkerran) ikkunoista.

Ennen pitkää äänet ulkona hiljenivät, ja synagogan sisällä olleet saivat tietää poliisilta, että käynnissä oli terrorihyökkäys. Vasta myöhemmin selvisi, että juuri synagoga oli ollut pääkohde.

– Poliisi ei alkuun tullut luoksemme, koska meille ei tapahtunut fyysisesti mitään. Sitten yhteisön johtaja sanoi, että voimme jatkaa rukousta, joten jatkoimme, Lutset sanoo.

"Olin vihaisempi poliisille"

Poliisin saavuttua Lutset ei alkuun itse halunnut lähteä synagogasta ennen kuin rukous oli saatu päätökseensä, mutta poliisi pakotti synagogan väen evakkoon mahdollisten räjähteiden pelossa.

– Olin vihaisempi poliisille kuin sille tyypille (ampujalle), he katsoivat minua kuin minä olisin ollut terroristi, Lutset sanoo.

Saksan poliisi on saanut niskaansa arvosteluryöpyn Hallen jälkeen. Juutalaisyhteisön mukaan synagogaa olisi pitänyt suojella Jom Kippurin aikana.

Poliisi vei ryhmän sairaalaan, jossa he saivat päätettyä rukouksensa. Samana iltana Lutset katsoi ampujan kuvaaman videon iskusta. Ampuja oli lähettänyt hyökkäystään suorana verkkoon Uuden-Seelannin Christchurchin moskeija-ampujan tapaan.

– En voinut nukkua koko yönä. Minulla oli paha kuume, kaikki ruoka ja neste tulivat ylös, Lutset kertoo.

"Hän on hyvin sairas ihminen"

Järkytyksestä huolimatta Lutset ei katso, että iskun tekijä ansaitsisi kuolemaa.

– Hän on hyvin sairas ihminen. Hän tappoi kaksi saksalaista, joilla ei ollut mitään tekemistä tämän kanssa, vain koska hän vihasi kaikkea. Hän halusi vain vetää liipaisimesta, Lutset sanoo.

Hallen tapahtumat ovat saaneet Lutsetin vaimoineen harkitsemaan ensimmäistä kertaa tosissaan maastamuuttoa.

– Tämän jälkeen tunnen, että täällä on suuri vaara. Minä ja vaimomme olemme tavallisesti hyvin optimistisia, mutta nyt olemme pessimistisiä.

Vielä Lutset ei kuitenkaan ole lähtemässä.

– Voin sanoa miettiväni lähtöä muualle, mutta ennen sitä minun on tehtävä kaikkeni täällä. Antisemitismi ei mene minnekään, se on osa juutalaista elämää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 2. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 3. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 4. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 5. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 6. Nuorten toimintaryhmä Inspis tarjoaa maksutonta musiikillista ohjelmaa kesäviikonloppuisin Pikku-Veskussa – sunnuntaisin kesäteatterilla järjestetään puistokaraoke
 7. Yön uutiskooste: Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 8. Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 9. Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"
 10. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 11. Pääkirjoitus: Poliisihallitus esittää toimintavalmiuteen uusia tavoiteaikoja viidellä portaalla
 12. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Enää ei auta muuttaa maalle meteliä pakoon
 13. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 14. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 15. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.