Pääministeri Rinne Suomen saamasta ihmisoikeustuomiosta: Olen todella pettynyt

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT antoi viime viikolla Suomelle langettavan päätöksen. LEHTIKUVA/AFP

STT

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoo olevansa todella pettynyt Suomen saamasta tuomiosta ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta. Rinne kommentoi tuomiota lyhyesti toimittajille Brysselin-vierailullaan.

– Olen todella pettynyt siitä, että meidän tuomioistuimet ja viranomaiset ovat saaneet tämän tuomion ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta. Se ei todellakaan ole hyvä asia suomalaisten eikä vähimmässäkään määrin näiden ihmisten näkökulmasta, jotka ovat joutuneet kohteeksi, Rinne sanoi.

Helsingin poliisi kertoi viikonloppuna keskeyttävänsä toistaiseksi turvapaikanhakijoiden palautukset Irakiin. Myös muiden maiden osalta tilannetta poliisin mukaan selvitetään. Rikosperusteisia palautuksia Irakiin kuitenkin jatketaan.

Rinne muistuttaa vallan jaon periaatteista. Perustavaa laatua oleva tulkinta ja valvonta, siitä miten Suomi menettelee kansainvälisten sopimusten ja omien lakiensa mukaan, kuuluu hänen mukaansa viranomaisille.

– Meillä on valtiosäännössä olemassa vallan jaon periaatteet, ja sitä haluan tässä tilanteessa kunnioittaa, Rinne sanoo.

Hän ei ota kantaa siihen, miten Suomi aikoo jatkossa toimia Irak- ja Afganistan-palautusten kanssa.

– Sen totean, että me haluamme täysmääräisesti noudattaa kaikkia kansainvälisiä sopimuksia ja omaa lainsäädäntöämme.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT antoi viime viikolla Suomelle langettavan päätöksen tapauksesta, jossa turvapaikkaa hakenut irakilaismies karkotettiin kotimaahansa 2017. Mies ammuttiin Bagdadissa pian palautuksen jälkeen. Ammutun tytär vei jutun EIT:hen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 2. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 3. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 4. Lahti johtaa – maalintekijänä Lahti
 5. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 6. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 7. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 8. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 9. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 10. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen
 11. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 12. Vain yksi vaihtuu voittavasta kokoonpanosta – tässä FC Lahden miehitys RoPSia vastaan
 13. Ilkka Koskimäki siirtyy Hämeestä Itä-Uudenmaan poliisipäälliköksi
 14. Lahtelaistaustainen luonnonsuojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi hakkaisi ja säästäisi metsiä ja haaveilee, että Tiirismaan masto siirrettäisiin muualle
 15. Sadevesikaivoon heitetty tupakantumppi voi päätyä kalan vatsaan – Lahdessa kampanjoidaan vesistöjen roskaantumista vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.