Postilakko uhkaa yltyä, jollei sopua saada aikaiseksi – sovintoesitystä odotetaan

Postin työriitaa ei saatu ratkaisua keskiviikon neuvotteluissa, joten postilakko jatkuu. Lehtikuva

STT

Postisolmun avaamista jatkettiin jälleen maanantaina myöhään iltaan valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä. Pöydällä oli valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan mukaan vaikeita kysymyksiä ja suuria kokonaisuuksia.

Piekkala kuitenkin kertoi maanantai-iltana toimistollaan, että hän pyrkii tekemään sovintoesityksen Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn ja Palvelualojen työnantajien Paltan työriidassa.

– Toivon, että sovintoesitys päästään tekemään. Asiassa täytyy päästä eteenpäin, Piekkala sanoi maanantai-iltana ja kertoi jo luonnostelleensa sovintoesitystä.

Myös neuvotteluosapuolet luonnehtivat, että jäljellä oleviin asioihin ei ole helppo löytää ratkaisua.

Sunnuntaina osapuolet olivat koolla kello yhteentoista saakka illalla, mutta sovintoesitykseen saakka ei päästy. Puoliltapäivin alkaneet neuvottelut jatkuivat myös maanantaina myöhään iltaan.

Valtakunnansovittelijan mukaan neuvotteluja on valmius jatkaa tiistaina, jollei sovintoesitykseen päästä maanantaina.

Käynnissä laaja lakko

Postin työriidan ratkaisu käy päivä päivältä kimurantimmaksi, sillä PAU on ilmoittanut laajentavansa lakkotoimiaan. Lisäksi useat muut liitot ovat lähteneet tukemaan PAUta.

Postilakko alkoi viikko sitten maanantaina. Sen piirissä on noin 9 000 jakajaa, käsittelijää ja kuljettajaa.

Kahden ensimmäisen viikon jälkeen eli 25. marraskuuta alkaen PAUn lakko laajenee koskemaan myös myymälä- ja toimihenkilötehtäviä. Silloin lakon piirissä olisi yhteensä noin 10 000 Postin työntekijää.

Postilakko jatkuu 8. joulukuuta asti, ellei sopua löydy ennen sitä.

Laaja-alaisia vaikutuksia

Useat liitot ovat ilmoittaneet tukitoimistaan postilakossa. Maanantaina tukitoimistaan ilmoittivat Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL. Ilmailualan Unioni IAU ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoittivat laajentavansa tukitoimiaan.

Esimerkiksi AKT:n tukitoimet laajenevat ensi maanantaina Helsingin seudun liikenteeseen vuorokauden ajaksi, jollei sovintoa ennen tätä saada aikaiseksi. IAU:n mahdollinen työnseisaus ensi viikolla puolestaan vaikuttaisi esimerkiksi lentokenttien turvatarkastusten sujuvuuteen sekä lentokoneruoan toimituksiin.

Lisäksi tukitoimista ovat ilmoittaneet Suomen Merimies-Unioni SMU, Rautatiealan Unioni RAU sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

SMU:n tukitoimilla arvioidaan olevan vaikutuksia Silja Linen ja Viking Linen matkustajiin ensi viikolla, jos sovintoa ei ennen sitä löydy. RAUn ja JHL:n toimet puolestaan käytännössä pysäyttäisivät koko raiteilla liikkuvan tavaraliikenteen määräajaksi, VR :ltä arvioitiin maanantaina.

Myös Sähköliitto on ilmoittanut olevansa valmis käynnistämään tukitoimet.

Työehtosopimusvaihdos kiistakapulana

Vaikeiden ja isojen asioiden keskiössä on noin 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen vaihtamista koskeva kiista. PAU katsoo, että sopimusvaihdos romuttaa lajittelijoiden palkat ja työehdot. Työnantajapuoli pitää pakettilajittelijoiden siirtämistä Medialiiton ja Teollisuusliiton välisen jakelualan työehtosopimuksen piiriin Postin kilpailukyvyn kannalta olennaisena.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto on aiemmin mediassa väläyttänyt, että työnantajapuoli voisi olla valmis perääntymään työntekijöiden siirtämisestä toisen työehtosopimuksen piiriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 2. Yhtymäkokous hyväksyi yhteisyrityksen perustamisen, kokoomuksen lahtelaiset edustajat uhmasivat kaupungin ohjeistusta ja äänestivät puolesta
 3. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 4. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 5. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Espoossa ilmennyt koronaa päiväkodissa ja hoivapalveluyrityksessä
 7. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 8. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 9. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 10. Elokuva-arvio: Lauluja rakkaudesta on täysien tähtien dokumentti – lahtelaislähtöinen ohjaaja Anu Kuivalainen pääsee dokumentissa häkellyttävän lähelle kuvaamiaan ihmisiä
 11. Tältä näyttää Lahden Seurahuoneen tulevissa loft-huoneissa Sokoksen yläkerrassa: korkeutta lähes seitsemän metriä ja puuta kylpyhuoneessa
 12. Vankilataustaiset pääsevät ääneen Lahden torilla järjestettävässä Ex-criminal Day -tapahtumassa
 13. Lähes neljä viidestä Päijät-Hämeen pelastuslaitokselle viime vuonna tehdyistä palohälytyksistä oli vääriä – vahinkohälytyksen laskun maksaa kiinteistön omistaja
 14. Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin – Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"
 15. Alkometrejä saa halvimmillaan kympillä, täysin luotettavan laitteen hinta on yleensä kolminumeroinen – "Rattijuopumus se vasta typerää on, ja usein kallistakin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.