USA: Israelin siirtokunnat eivät ole kansainvälisen oikeuden vastaisia

Israelin siirtokunnat ovat mutkistaneet rauhanprosessia palestiinalaisten kanssa. Lehtikuva/AFP

STT

Yhdysvallat ei enää katso, että Israelin palestiinalaisalueille rakentamat siirtokunnat olisivat laittomia. Asiasta kertoo Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo lausunnossaan.

Pompeo sanoi, että Yhdysvaltojen tulkinnan mukaan Israelin Länsirannan siirtokunnat eivät sinänsä ole kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Muun muassa YK:n turvallisuusneuvoston lausunto, EU ja useat muut maat tulkitsevat tilannetta eri tavalla. YK:n turvallisuusneuvosto linjasi vuonna 2016, että Länsirannalla olevat siirtokunnat rikkovat räikeästi kansainvälistä oikeutta.

– Siviilien siirtokuntien kutsuminen kansainvälisen oikeuden vastaisiksi ei ole toiminut. Se ei ole edesauttanut rauhaa, Pompeo kuitenkin sanoi.

Hänen mukaansa Yhdysvallat ei välttämättä pidä siirtokuntia myöskään laillisina mutta on valmis myöntymään Israelin oikeuslaitoksen tuomioon.

Pompeo myös sanoi, ettei presidentti Donald Trumpin hallinto välttämättä väläytä vihreää valoa lisäsiirtokunnille.

Netanjahu ylisti, palestiinalaiset tuomitsivat

Washington on politiikassaan siirtynyt yhä selkeämmin tukemaan Israelia. Trump on muun muassa tunnustanut Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Pompeon mukaan Trumpin hallinto myös tyrmää edeltävän presidentin Barack Obaman hallinnon tulkinnan siirtokunnista. Obama istui Valkoisessa talossa silloin, kun YK:n turvallisuusneuvosto linjasi siirtokunnat kansainvälisen oikeuden vastaisiksi.

Israelin tämänhetkinen pääministeri Benjamin Netanjahu ylisti Yhdysvaltojen uutta kantaa ja sanoi sen "korjaavan historiallisen vääryyden".

Palestiinalaiset puolestaan tuomitsivat puolueellisena pitämänsä Yhdysvaltojen kannan. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbasin edustaja sanoi, että Yhdysvallat "ei ole pätevä eikä sille ole annettu valtuuksia peruuttaa kansainvälisen oikeuden kannanottoja, eikä sillä ole oikeutta antaa laillisuutta yhdellekään Israelin siirtokunnalle".

Tähän asti Yhdysvallat on ainakin virallisesti nojannut vuonna 1978 tekemäänsä linjaukseen, jonka mukaan Israelin palestiinalaisalueille pystyttämät siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Israel miehitti Länsirannan vuonna 1967 ja on perustanut alueelle useita siirtokuntia siitä huolimatta, että Geneven sopimus kieltää siviilien siirtämisen miehitetyille alueille.

EU:n ulkoministeri, korkea edustaja Federica Mogherini tuomitsi tuoreeltaan maanantaina Israelin siirtokuntapolitiikan.

– EU:n näkemys Israelin siirtokuntapolitiikasta miehitetyillä palestiinalaisalueilla on selkeä ja pysyy muuttumattomana: kaikki siirtokuntatoiminta on kansainvälisen oikeuden mukaisesti laitonta, Mogherini totesi lausunnossaan, jossa ei kuitenkaan suoraan mainittu Yhdysvaltojen uutta linjaa.

EU myös vetosi Israeliin siirtokuntien lakkauttamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 2. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 3. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 4. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 5. Yön uutiskooste: Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 6. Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"
 8. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 9. Pääkirjoitus: Poliisihallitus esittää toimintavalmiuteen uusia tavoiteaikoja viidellä portaalla
 10. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Enää ei auta muuttaa maalle meteliä pakoon
 11. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 12. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 13. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 14. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 15. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.