OP paransi varovasti ennustetta tämän vuoden talouskasvusta – "pehmeässä laskussa"

Ennusteen ensi vuoden talouskasvusta OP pitää ennallaan 0,5 prosentissa. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

OP-ryhmä parantaa varovasti ennustettaan Suomen talouskasvusta tälle vuodelle.

OP odottaa, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,4 prosenttia. Kesällä, jolloin OP heikensi aiempaa ennustettaan, se odotti kasvun jäävän 1,2 prosenttiin.

OP:n mukaan vähittäiskaupan myynti ja asuntokauppa ovat viime kuukausina piristyneet. Lisäksi palveluvienti ja suuret laivatoimitukset tukevat vientiä painuvasta tavaraviennistä huolimatta, kertoo tiedotteessa OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

– Vienti vetääkin tänä vuonna kokonaisuutena hieman aiempia arvioita paremmin, Heiskanen toteaa tiedotteessa.

Ennusteen ensi vuoden talouskasvusta OP pitää ennallaan 0,5 prosentissa. Heiskasen mukaan Suomen talous on "pehmeässä laskussa".

Kauppasodat hälventymässä

Suomen työllisyyden kasvu on OP:n mukaan ensi vuonna jäämässä vähäiseksi: työllisyysaste on nousemassa 72,9 prosenttiin tämän vuoden 72,6 prosentista. Inflaatio on sekä tänä että ensi vuonna prosentin luokkaa ennusteen mukaan.

OP:n ekonomistien mukaan maailmantalouden kasvu on vuoden 2019 aikana vaimentunut odotusten mukaisesti, mutta talouden riskikuva on kirkastunut. Tähän vaikuttavat Britannian sopimuksettoman EU-eron pieni todennäköisyys sekä Yhdysvaltojen ajamien kauppasotien laantuminen.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota ei ole laajentunut pelättyä tahtia, ja Yhdysvaltojen asettamat autojen tuontitullit vaikuttavat aiempaa epätodennäköisemmiltä, ekonomistit perustelevat.

OP:n ekonomistit odottavat, miten Euroopan keskuspankin (EKP) uusi puheenjohtaja Christine Lagarde tulee ohjaamaan rahapolitiikkaa.

– Erityisesti odotetaan suuntaviivoja koskien EKP:n rahapolitiikan strategian uudistamista, sanoo OP:n senioriekonomisti Tomi Kortela tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 2. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Pari vuotta sitten Mikko Viitikon jalkapalloura oli vaarassa – nyt peli maistuu FC Lahdessa ja syksyllä arkeen tulee uusi kiintotähti
 5. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 6. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 7. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 8. Yön uutiskooste: Korona-aikana iso riski ulkomaanmatkan peruuntumisesta - pakettimatkan rahat varmimmin takaisin
 9. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 10. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 11. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 12. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 13. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 14. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 15. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.