EU-tuomioistuin kyseenalaistaa jälleen Puolan oikeuslaitoksen uudistusten laillisuuden

Henri Kontinen lähtee seuraavaksi lomalle, ja tennisvuosi saattaa otteluiden osalta alkaa Dohassa heti tammikuussa. LEHTIKUVA / Mikko Stig

STT

Euroopan unionin tuomioistuin on tuoreessa ratkaisussaan kyseenalaistanut jälleen Puolan oikeuslaitoksen uudistusten laillisuutta. Tuomioistuin otti pyynnöstä kantaa hallituksen pystyttämään ylimmän tuomioistuimen kurinpitojaostoon, jonka on epäilty vievän tuomioistuinlaitosta poliittiseen ohjaukseen.

EU-tuomioistuin toteaa, että oikeuslaitoksen on herätettävä luottamusta demokraattisessa yhteiskunnassa.

Oikeusriitoja ei EU:n perusoikeuskirjan mukaan voi ratkaista sellaisessa elimessä, joka ei ole riippumaton ja puolueeton. Ratkaisu siitä, onko kurinpitojaosto riippumaton, jää puolalaistuomareille. Maan tuomioistuimen on otettava kantaa siis myös siihen, voiko jaosto ratkaista riidan tuomareiden eläkkeelle siirtämisestä.

Kaksi viikkoa sitten EU-tuomioistuin katsoi, että Puolan tuomareiden ja yleisten syyttäjien eläkeiän alentaminen rikkoi unionin lainsäädäntöä. Vastoin EU-lakia oli myös päätös asettaa eri eläkeikä naisille ja miehille.

Aiemmin eläköitymisikä oli kaikille 67 vuotta, mutta muutoksen jälkeen se oli naisille 60 ja miehille 65 vuotta. Oikeusministeri on kuitenkin voinut halutessaan lykätä tuomareiden eläköitymistä, mikä sekin on EU-tuomioistuimen mukaan vastoin EU-lakia.

EU-tuomioistuin antoi kesällä samanlaisen päätöksen koskien Puolassa viime vuonna voimaan tullutta lakia, joka alensi korkeimman oikeuden tuomareiden eläkeikää 70:stä 65 vuoteen. Puolan hallituksen mukaan ongelmallisiin kohtiin on jo puututtu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 4. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 5. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 6. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 7. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 8. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 9. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 10. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 11. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 12. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 13. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 14. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa
 15. Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – VM:n budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.