IMF:n arvion mukaan Suomen talous ei ole tasapainossa vuonna 2023

Työllisyyden vahvistamiseksi hallitus voisi IMF:n mukaan tarkastella vanhempainvapaan ja kotihoidon tukia, jotka saattavat kannustaa naisia jäämään kotiin. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

STT

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n arvion mukaan Suomen valtion lainanotto vuonna 2023 vastaisi edelleen noin yhtä prosenttia bruttokansantuotteesta.

Suomen nykyisen hallituksen tavoitteena on, että normaalin talouskehityksen oloissa Suomen julkinen talous olisi tasapainossa vuonna 2023.

Suomi lisäksi tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta.

– Jos korkeampi työllisyys tavoitetaan, budjetti voi olla tasapainossa, mutta niin ei käy, jos työllisyyttä tehostavat toimet itsessään ovat kalliitta, IMF varoittaa.

Suomen talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna 1,25 prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia, IMF kertoo tiedotteessa.

Valuuttarahasto arvioi jokaisen jäsenmaansa taloustilannetta säännöllisin välein. IMF:n valtuuskunnan johtaja Alasdair Scott on vierailulla Suomessa, ja IMF:n valtuuskunta keskustelee Suomen taloudesta eri viranomaisten, tutkimuslaitosten ja muiden tahojen kanssa.

IMF muistuttaa, että julkisen talouden tasapainottamiseen on useita vaihtoehtoja.

– Suomen hallitus voisi poistaa ympäristölle haitalliset tuet. Niiden yhteenlaskettu määrä on 3,5 miljardia euroa vuodessa, mikä vastaa noin neljäsosaa tämänhetkisistä koulutusmenoista, valuuttarahasto katsoo.

IMF:n mukaan hallituksen on löydettävä muitakin säästökohteita, ja kustannusten kehitys on otettava huomioon myös keskustelussa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta.

IMF huolissaan kotitalouksien velkaantumisesta

Työllisyyden vahvistamiseksi hallitus voisi IMF:n mukaan tarkastella vanhempainvapaan ja kotihoidon tukia, jotka saattavat kannustaa naisia jäämään kotiin. Valuuttarahaston mukaan hallitus voisi tarkastella myös verotus- ja etuusjärjestelmiä, jotka joissakin tapauksissa johtavat siihen, että työttömäksi jääminen on taloudellisesti kannattavampaa kuin työllistyminen.

Tiedotustilaisuudessa puhunut IMF:n valtuuskunnan johtaja Alasdair Scott kertoi IMF:n olevan lisäksi huolissaan kotitalouksien velkaantumisesta. Taustalla ovat etenkin nousseet taloyhtiölainat ja kulutusluottojen kasvu.

IMF katsoo, että valtiovarainministeriön työryhmän suositus rajoittaa kotitalouksien kokonaisvelan määrää suhteessa tuloihin on tärkeä ja linjassa monien muiden maiden tekemien toimenpiteiden kanssa.

– On kuitenkin tärkeää tarkastella syitä, jotka ovat johtaneet taloyhtiölainojen kasvuun. Erityisesti verotus luo selvän kannustimen investoijille suosia taloyhtiölainoja kuin tavanomaisia asuntolainoja, IMF katsoo.

- - - - - - -

Korjattu aiempaa uutista klo 14.00. Väliotsikon jälkeen 1. kpl:ssä kirjoitettiin virheellisesti, että verotus- ja etuusjärjestelmät voivat johtaa siihen että työttömäksi jääminen on taloudellisesti kannattavampaa kuin työttömyys. Oikea muotoilu on, että työttömäksi jääminen on taloudellisesti kannattavampaa kuin työllistyminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 2. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 3. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 4. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 5. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 6. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 7. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 8. Yön uutiskooste: Korona-aikana iso riski ulkomaanmatkan peruuntumisesta - pakettimatkan rahat varmimmin takaisin
 9. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 10. Pääkirjoitus: Vääksyn yhteiskouluhankkeella pitkä puinti, mutta selvä päätös
 11. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 12. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 13. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 14. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 15. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.