Talebanien vangitsemat länsimaiset professorit vapautettiin kolmen vuoden vankeuden jälkeen

Yksi vapautetuista on Anas Haqqani, jonka isoveli Sirajuddin Haqqani kuuluu Taleban-liikkeen johtohahmoihin ja johtaa militanttia Haqqani-verkostoa. Afganistanin viranomaisten mukaan myös Anas Haqqani on tärkeässä roolissa verkostossa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Afganistanissa Taleban-liike on vapauttanut kaksi panttivankia kolmen vuoden vangitsemisen jälkeen, poliisi- ja kapinallislähteet kertovat.

– Tiistaiaamuna noin kymmeneltä kaksi Afganistanin amerikkalaisen yliopiston professoria vapautettiin Nawbaharin alueella Zabulin maakunnassa. Heidät kuljetettiin pois Zabulista yhdysvaltalaisilla helikoptereilla, poliisilähde sanoi AFP:lle.

Taleban-lähteiden mukaan vapautetut ovat yhdysvaltalainen Kevin King ja australialainen Timothy Weeks. Englantia opettaneet miehet vangittiin yliopiston liepeillä vuonna 2016.

Vapautuksessa on kyse vankien vaihdosta, jossa Afganistanin hallitus vapautti kolme taleban-vankia ja lähetti heidät Qatariin. Yksi vapautetuista on Anas Haqqani, jonka isoveli Sirajuddin Haqqani kuuluu Taleban-liikkeen johtohahmoihin ja johtaa militanttia Haqqani-verkostoa. Afganistanin viranomaisten mukaan myös Anas Haqqani on tärkeässä roolissa verkostossa.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani sanoi viime viikolla toivovansa, että vankien vaihto "tasoittaisi tietä" epävirallisille neuvotteluille hänen hallituksensa ja Taleban-liikkeen välillä. Talebanit ovat tähän asti kieltäytyneet neuvottelemasta Kabulissa majaansa pitävän hallituksen kanssa.

Yhdysvaltojen armeijan erikoisjoukot yrittivät vapauttaa professorit vuonna 2016 hieman heidän vangitsemisensa jälkeen. Tulitaisteluun päättynyt pelastusoperaatio ei kuitenkaan onnistunut, sillä miehet oli siirretty pois hieman ennen operaation alkamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Lahden Reipas vei voiton Kultsu FC:stä - katso ottelu jälkitallenteena tästä
 3. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 4. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 5. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 6. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 7. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 8. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 9. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 10. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 11. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti
 12. Lahti Ringeten tähtipelaaja Niina Piiroinen vaihtaa seuraa – siirtyy pelaamaan legendojen rinnalle
 13. Lukijalta: Vääksyssä toimittiin kuin ostettaisiin auto huoltoineen ilman varmuutta tulevista osamaksuista
 14. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 15. Juhani Honkanen kunnostaa soittajapojan veistosta Taarastissa – "Se on Nastolan kuvatuimpia kohteita, jonka edessä ikuistavat itsensä rakastavaiset ja eroavaiset"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.