Naton pääsihteeri aikoo vaatia Ranskan Macronilta selitystä "aivokuollut Nato"-väitteistä

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Lehtikuva/AFP

STT

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg aikoo ensi viikolla keskustella Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa tämän kommenteista siitä, että Nato on "aivokuollut". Stoltenberg kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa sotilasliiton ulkoministerikokouksen aattona.

– Mielestäni tämä on paras tapa käsitellä mahdollisia eroavaisuuksia: istumme alas, keskustelemme niistä ja yritämme ymmärtää kokonaisuudessaan nämä viestit ja syyt, joista ne kumpuavat. Minun viestini on, että Nato on kehittyvä, ketterä ja vastaamiskykyinen, Stoltenberg sanoi.

Macron sanoi Economist-lehden haastattelussa Naton kärsivän "aivokuolemasta", joka näkyy muun muassa Euroopan ja Yhdysvaltojen välisen strategisen yhteistyön puutteina ja Nato-maa Turkin omatoimisena hyökkäyksenä Pohjois-Syyriaan.

Stoltenberg puolusti Natoa kiivaasti puheessaan. Hän sanoi Naton tekevän enemmän asioita kuin koskaan ja varoitti kaivamasta maata sotilasliiton jalkojen alta.

Macronin puheille lämmin vastaanotto lähinnä Venäjältä

Macronin Nato-puheet saivat lämpimän vastaanoton lähinnä Venäjältä. Naton itäeurooppalaisissa jäsenmaissa Macronin kommentit herättivät likimain kauhua varsinkin, kun hän samalla ilmaisi halunsa lämmittää suhteita Venäjään.

Saksan liittokansleri Angela Merkel tuomitsi Macronin "laveat arviot" ja vakuutti Naton olevan yhä välttämätön Euroopan turvallisuudelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 3. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 4. Reipas katkaisi orastavan tappioputkensa – "Vettä tuli kuin saavista kaatamalla"
 5. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 6. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 7. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 8. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 9. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 10. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 11. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 12. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 13. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 14. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 15. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.