Kiina raivostui Hongkongin naamiokiellon purkamisesta

Satojen mielenosoittajien kerrotaan poistuneen yliopistolta, jonka jälkeen poliisi on ottanut heitä kiinni. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kiina muistutti tiistaina, että sillä on viimeinen sana Hongkongia koskevissa päätöksissä. Kiina raivostui Hongkongin valitustuomioistuimen maanantaisesta päätöksestä, jolla kumottiin lokakuussa voimaan tullut naamiokielto. Tuomioistuimen mukaan kielto oli perustuslain vastainen.

Kiinan kansakongressin edustajan Zang Tiewein mukaan erityishallinnon tuomioistuimilla ei kuitenkaan ole oikeutta tulkita perustuslakia, vaan tämä oikeus kuuluu kansankongressille. Zangin mukaan oikeuden päätös heikentää merkittävästi Hongkongin hallinnon ja hallintojohtaja Carrie Lamin asemaa.

Zangin mukaan kansankongressi harkitsee, mihin toimenpiteisiin se päätöksen johdosta ryhtyy.

Demokratialiikettä kannattava Hongkongin parlamentin jäsen Dennis Kwok varoitti, että vallan vieminen erityishallintoalueen tuomioistuimilta merkitsisi käytännössä nykyisen yksi maa, kaksi järjestelmää -politiikan loppumista.

– Nyt ei kannattaisi polttaa omaa taloaan ja tuhota Hongkongin oikeusjärjestelmää, hän varoitti.

Demokratia-aktivisti Joshua Wangin mukaan Kiina halusi varoittaa, että se on hylkäämässä Hongkongin perustuslain.

– Kun valtio on häviöllä, se muuttaa pelisääntöjä. Kiina ei ole koskaan edes aikonut pelata sääntöjen mukaan, Wong kirjoitti Twitterissä.

Kansalaisjärjestöt välittäjinä

Mielenosoittajat aikoivat keskiviikkona jatkaa kaupungin julkisen liikenteen vaikeuttamista ja teiden tukkimista. Lisäksi poliisi piiritti edelleen Hongkongin teknistä yliopistoa, johon oli linnoittautuneena ainakin satakunta mielenosoittajaa.

Mielenosoittajia on paennut alueelta muun muassa köysitikkaiden ja moottoripyörien avulla, ja tiistaina heitä arvioitiin olevan yliopistolla enää satakunta. Pakoyrityksiä on tehty myös viemäreiden kautta.

Tilanne kampuksella on ollut räjähdysherkkä. Mielenosoittajat ovat aseistautuneet muun muassa polttopulloilla, jousilla ja nuolilla. Poliisi taas on varoittanut ampuvansa kovilla, jos heitä vastaan käytetään "tappavia aseita".

Suomen Hongkongin-pääkonsulin Johanna Karangon mukaan kansalaisjärjestöt yrittävät käynnistää vuoropuhelua hallinnon ja mielenosoittajien kanssa, jotta väkivaltaisiksi äityneet mielenosoitukset saataisiin rauhoitettua.

– Olemme kuulleet puheita siitä, että yritettäisiin saada aikaiseksi "rauhan charter" tai peruskirja. Monet kansalaisjärjestöt toimivat aktiivisesti tilanteen ratkaisemiseksi. Myös Hongkongin hallinto on aloittanut neuvotteluprosesseja, eli he ovat käyneet suljettuja keskusteluja eri tahojen kanssa, Karanko sanoi STT:lle.

Karanko ei usko, että tilannetta voi ratkaista nopeasti.

– Arvioisin, että tässä mennään vielä jonkin aikaa eteenpäin näin. Tässä on paljon vaatimuksia, ja niihin tarvitaan keskustelua ja dialogia. Tuskin tätä yhdessä yössä ratkaistaan.

Mielenosoitukset eivät ole osoittaneet laantumisen merkkejä. Karangon tietojen mukaan keskiviikkona mielenosoittajat aikovat aloittaa liikenteen häiritsemisen jo puoli viideltä alkaen.

– Yleensä nämä liikenteen häiritsemiset ovat alkaneet vähän myöhemmin, jolloin koululaiset ovat ehtineet päästä kouluihin. Nyt luulen, että aikaa aikaistamalla pyritään työmatkaliikenteen lisäksi häiritsemään kouluihin menoa, Karanko kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 3. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 4. Reipas katkaisi orastavan tappioputkensa – "Vettä tuli kuin saavista kaatamalla"
 5. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 6. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 7. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 8. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 9. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 10. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 11. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 12. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 13. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 14. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 15. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.