Pitkällä vuosilomalla sairastaminen voi jäädä osittain omaan piikkiin, linjasi EU-tuomioistuin

Tuomioistuimen mukaan EU-oikeus oikeuttaa työntekijälle neljän viikon palkallisen vuosiloman. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT

Työntekijä ehti viettää viiden viikon palkallisesta vuosilomastaan viikon, kunnes hän sairastui. Hänelle kirjoitettiin viikko sairauslomaa, ja hän pyysi työnantajaltaan, että sairausajalta menetetyt kuusi lomapäivää siirrettäisiin eri ajalle. Työnantaja ei tähän suostunut, vaan vetosi alan työehtosopimukseen ja vuosilomalakiin. Näin ollen kuusi sairauspäivää vähennettiin työntekijän lomasta.

Edunvalvontajärjestö Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT nosti työtuomioistuimessa kanteen asiasta. Työtuomioistuin puolestaan lähetti AKT:n ja työnantajapuolta edustavan Satamaoperaattorit ry:n välisen kiistan Euroopan unionin tuomioistuimeen.

Työtuomioistuin pyysi EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua siitä, onko Suomen vuosilomalaki EU-oikeuden vastainen. Työtuomioistuin lähetti unionin tuomioistuimeen myös toisen vastaavanlaisen jutun.

Suomen vuosilomalaki on linjassa EU-oikeuden kanssa

Tiistaina EU-tuomioistuin antoi ennakkopäätöksen asiassa. Ratkaisussa todetaan, että Suomen vuosilomalaki on EU-oikeuden kanssa linjassa. Tuomioistuin katsoo, että EU-oikeus oikeuttaa työntekijälle neljän viikon palkallisen vuosiloman, mutta jäsenvaltiot voivat päättää niiden yli menevien lomaviikkojen säätelystä itse.

Vuosilomalaki muutettiin nykymuotoonsa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasiainjohtaja Markus Äimälä.

– Unionin tuomioistuin on ottanut kannan, että Suomen nykyinen vuosilomalaki on EU-oikeuden mukainen. Neljä lomaviikkoa on suojattu, koska se tulee työaikadirektiivistä, eikä sairaus saa viedä sitä pois. Mutta EU-oikeus ei suojaa neljää viikkoa ylittävää aikaa, vaan jäsenvaltio voi tehdä sille kuten parhaaksi katsoo, Äimälä kertoo.

– Eli vaikka asettaa tiukemmat edellytykset sen käyttämiselle esimerkiksi säätämällä, että viidennen viikon voi menettää, jos on sen aikana sairaana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 2. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 3. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 4. Lahti johtaa – maalintekijänä Lahti
 5. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 6. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 7. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 8. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 9. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 10. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen
 11. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 12. Vain yksi vaihtuu voittavasta kokoonpanosta – tässä FC Lahden miehitys RoPSia vastaan
 13. Ilkka Koskimäki siirtyy Hämeestä Itä-Uudenmaan poliisipäälliköksi
 14. Lahtelaistaustainen luonnonsuojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi hakkaisi ja säästäisi metsiä ja haaveilee, että Tiirismaan masto siirrettäisiin muualle
 15. Sadevesikaivoon heitetty tupakantumppi voi päätyä kalan vatsaan – Lahdessa kampanjoidaan vesistöjen roskaantumista vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.