Swedbankin epäillään rikkoneen Krim-pakotteita, tapaus pankin sisäisen tutkinnan tiedossa

Swedbankin mukaan sen tiedossa ei ole, että se olisi rikkonut Yhdysvaltojen määräämiä pakotteita. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT

Rahanpesusyytösten koettelema ruotsalaispankki Swedbank on suorittanut Baltiassa tilisiirtoja, jotka saattavat rikkoa Yhdysvaltojen määräämiä Venäjä-pakotteita.

Asiasta kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT, jonka mukaan siirrot ovat arvoltaan noin 10 miljoonaa kruunua (noin miljoona euroa). Kyse on maksuista, jotka maineikkaan aseyhtiö Kalashnikovin suuromistaja Iskander Mahkmudovin on tehnyt samannimisen amerikkalaisyhtiön avainhenkilöille Yhdysvaltoihin. Maksut tehtiin Baltian kautta neljässä erässä.

Kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta vuonna 2014, Yhdysvallat asetti pakotteita useita venäläisiä yrityksiä ja henkilöitä vastaan. Pakotteiden myötä Kalashnikovia kiellettiin käymästä kauppaa Yhdysvaltojen ja EU-maiden kanssa, SVT kertoo.

Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat tapausta. Mikäli pankin katsotaan rikkoneen pakotteita, sille voidaan määrätä sakkoja, yhtiön uusi toimitusjohtaja Jens Henriksson arvioi SVT:lle.

Sisäinen tutkinta valmistumassa alkuvuonna

Swedbank kertoo tiedotteessaan, ettei pankin tiedossa ole, että se olisi rikkonut Yhdysvaltojen määräämiä pakotteita. Se kertoo luovuttaneensa SVT:ltä saavansa tiedot pankissa käynnissä olevalle sisäiselle tutkinnalle. Sisäistä tutkintaa johtavan lakifirman Clifford Chancen vastauksen mukaan pankin toimittama tieto oli jo tutkinnan tiedossa, mutta firma ei vahvistanut sen oleellisuutta tutkinnan kannalta.

– On hyvä asia, että pankkia tutkitaan, ja pidän Uppdrag granskningin (SVT:n ohjelman) raportointia tervetulleena, Henriksson kertoi tiedotteessa.

Sisäisessä tutkinnassa yhtiö perehtyy erikseen myös yksittäisten työntekijöiden toimintaan. Tutkinta valmistuu arvion mukaan alkuvuonna 2020, yhtiö kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.