Rinteen eläkeavaus saa vastakaikua vasemmalta – Pekosen mukaan ministeriössä pohditaan äitien eläkkeitä

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoo, että Rinteen eläkeavauksesta on tarkoitus keskustella myöhemmin työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) eläkepuheet eivät välttämättä ole pysähtymässä työmarkkinajärjestöihin. Sosiaali- ja terveysministeriössä ja Eläketurvakeskuksessa taustoitetaan sen selvittämistä, miten ennen vuotta 2005 perhevapaita pitäneiden eläkkeitä voitaisiin kompensoida siltä osin, kun heille ei ole kertynyt työeläkettä.

Asiasta kertoi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) työeläkepäivässä Helsingin Messukeskuksessa. Hänen mukaansa aiheesta on tarkoitus keskustella myöhemmin työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa.

– Mitään päätöksiä asian suhteen ei ole vielä tehty. Eläkkeitä ja eläkejärjestelmää tulee kehittää harkiten ja pitkäjänteisesti. Hallitus on sitoutunut myös tietopohjaiseen päätöksentekoon, Pekonen sanoi puheessaan.

Pekosen mukaan pääministeri Rinne on esittänyt selvitystä siitä, miten perhevapaita pitäneiden eläkkeitä voitaisiin kompensoida.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi eilen STT:lle, että hallituksessa ei ole keskusteltu asiasta.

Pekosen mielestä sukupuolten välisen eläke-eron kaventamisessa avainasemassa ovat valmisteilla oleva perhevapaauudistus ja samapalkkaisuusohjelman jatkaminen.

Työmarkkinajärjestöt eivät koskisi eläkerahastoihin

Rinne sanoi pari viikkoa sitten eduskunnan kyselytunnilla, että eläkerahastoista voitaisiin irrottaa rahaa pieniin eläkkeisiin noin 200–300 miljoonaa euroa vuodessa. Työmarkkinajärjestöt ovat tyrmänneet ehdotuksen. Niiden mielestä työeläkejärjestelmän kestävyys on turvattava.

Rinne ihmetteli työmarkkinajärjestöjen kielteistä asennetta SDP:n puoluevaltuustossa viikonloppuna. Hänen mielestään asiasta olisi käytävä ratkaisuhakuisia neuvotteluja.

– Muistutan, että viime kädessä hallitus ja eduskunta sitten vastaavat tästäkin asiasta, Rinne sanoi.

Hallitusohjelmaan on kirjattu hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteinen selvitys keinoista, joilla voitaisiin parantaa työeläkejärjestelmän sisällä pienimmillä työeläkkeillä olevien asemaa ja osana sitä nostaa alle 1 400 euron työeläkkeitä nettomääräisesti 100 eurolla työeläkemaksuja korottamatta. Työmarkkinajärjestöt suhtautuivat tähän epäilevästi jo kesällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 3. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 4. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 5. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 6. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 7. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 10. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Lukijalta: Keskustan linja on hukassa ja hajaantuminen uhkaa – Nopeat käännökset karkottivat äänestäjät
 14. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 15. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.