Irakilaismies levitti Facebookissa raakaa väkivaltamateriaalia ja panetteli shiiamuslimeja – oikeus tuomitsi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

STT

Irakilaismies julkaisi Facebook-sivullaan väkivaltavideoita sekä shiiamuslimeja panettelevia ja solvaavia kirjoituksia, mikä toi hänelle tuomion kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja väkivaltakuvauksen levittämisestä. Rovaniemen hovioikeus piti tänään antamallaan päätöksellä voimassa käräjätuomion ja miehelle määrätyn sakkorangaistuksen.

Mies kiisti syytteet. Hän sanoi halunneensa väkivaltavideoita jakamalla tuoda esille kotialueellaan tapahtuneita rikoksia sekä ilmaista poliittista kantaansa. Mies kertoi olevansa kotoisin alueelta, jolla Isis on pitänyt valtaa. Pyrkimyksenä oli tuoda esille, että Isisin lisäksi raakuuksiin syyllistyvät myös äärijärjestöä vastustavat puolisotilaalliset shiiajoukot, mies sanoi.

– Hän ei ollut kohdistanut mielipiteitään uskonnolliseen ryhmittymään vaan ainoastaan näihin puolisotilaallisiin joukkoihin ja niiden tekoihin, mies katsoi valituksessaan hovioikeudelle.

Irakin väestöstä enemmistö on shiiamuslimeja. Shiia- ja sunnimuslimien vastakkainasettelussa äärijärjestö Isis on sunnien puolella.

Syyttäjän mukaan miehen tarkoitus ei ollut levittää tietoa, vaan vihapuhetta ja vastakkainasettelua.

– Hän oli toimillaan luonut vastakkainasettelua Suomessa tänne saapuneiden shiia- ja sunniryhmien välille, syyttäjä sanoi hovivastauksessaan.

Syyttäjän mukaan vastaanottokeskuksessa, jossa mies tekojen aikaan vuonna 2016 asui, sunni- ja shiiamuslimien välit tulehtuivat niin pahasti, että poliisin piti puuttua tilanteeseen.

Oikeus: Kyse vihapuheesta, joka ei nauti sananvapauden suojaa

Tuomioistuimet taipuivat asiassa syyttäjän kannalle. Käräjätuomion mukaan väkivaltamateriaalin jakaminen ei ollut tiedonvälityksen kannalta perusteltua. Tietoa olisi voinut jakaa ilman raakoja videoita.

– Raakaa väkivaltaa sisältävien tallenteiden ja tiedostojen pitäminen yleisesti saatavilla on omiaan aiheuttamaan levottomuutta, pelkoa ja vihaa yhteiskunnassa ja sellaisenaan rinnastuu vaikutuksiltaan vihapuheeseen.

Oikeus totesi, että poliittisen mielipiteen ilmaiseminen kuuluu sananvapauteen ja sananvapaus koskee myös loukkaavia, järkyttäviä ja huolestuttavia ajatuksia. Ihmisiä tai ryhmiä loukkaavat vihapuheet eivät kuitenkaan nauti sananvapauden suojaa.

– Kirjoitusten sävy on ollut voimakkaan yleistävä ja esitetty materiaali on ollut asetelmaltaan yksipuolista ja voimakkaita tunteita herättävää, mikä on ollut omiaan herättämään vihaa ja halveksuntaa toista konfliktin osapuolta kohtaan. Näillä perustein vastaajan sivustollaan esittämä materiaali ei nauti sananvapauden suojaa.

Mies tuomittiin 50 päiväsakkoon, mistä maksettavaa hänelle tuli 300 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 4. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 5. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 6. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 7. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 8. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 9. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 10. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 11. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 12. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 13. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa
 14. Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – VM:n budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa
 15. Hanhituhoja korvataan nopeutetusti, 2,7 miljoonan euron hakemuspotista osa kohdistuu Päijät-Hämeeseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.