Hallinto-oikeus linjasi, että ARA voi peruuttaa Nuorisosäätiön yleishyödyllisyysaseman, säätiö ei tyydy päätökseen

Nuorisosäätiön rahaongelmista ja talousepäselvyyksistä on käynnissä yksi Suomen suurimmista talousrikostutkinnoista. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Helsingin hallinto-oikeus linjasi keskiviikkona antamallaan tuomiolla, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksella (ARA) on oikeus peruuttaa Nuorisosäätiön yleishyödyllisyysasema. Hallinto-oikeus katsoi, että säätiön riskinotto sijoitustoiminnassa on ollut yleishyödyllisyyttä koskevan sääntelyn vastaista. Esimerkiksi lainan antaminen konsernin ulkopuolisille on kiellettyä.

– Nuorisosäätiöllä on ollut huomattava määrä osake- ja rahastosijoituksia, joista merkittävä osa on kohdistunut kohtalaisen tai suurehkon riskin kohteisiin. Lisäksi Nuorisosäätiöllä on ollut huomattava määrä kiinteistöinvestointeja. Nuorisosäätiö on myös antanut lainoja konsernin ulkopuolisille yhteisöille ja konsernin sisällä yleishyödyllisen osion ulkopuolelle sekä antanut omavelkaisia takauksia konsernin ulkopuolisten toimijoiden velvoitteista, hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan.

ARA peruutti Nuorisosäätiön yleishyödyllisyysaseman kesäkuussa 2018. Päätöstä edelsivät säätiössä ainakin vuosina 2016 ja 2017 tehdyt tarkastukset. Säätiön nykyinen johto aloitti vuoden 2018 kesällä.

Toimitusjohtaja: Päätökseen vaikuttaneet entisen johdon tekemiset

Nuorisosäätiön toimitusjohtaja Kimmo Pihlman sanoi, että hallinto-oikeuden ratkaisulle aiotaan hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta (KHO).

– On valitettavaa, että päätökseen ovat vaikuttaneet säätiön entisen johdon tekemiset, eikä uuden johdon ponnistelulle ole annettu merkitystä, Pihlman sanoi STT:lle.

Hän sanoo, että valituslupahakemuksen lisäksi säätiö aikoo hakea tytäryhtiöilleen yleishyödyllistä asemaa.

– Tytäryhtiöille yleishyödyllisen aseman saaminen takaisi sen, että toiminta jatkuisi ennallaan, erityisesti nykyisten vuokralaisten suhteen.

Keskustataustaisen nuorisosäätiön rahaongelmista ja talousepäselvyyksistä on käynnissä yksi Suomen suurimmista talousrikostutkinnoista. Säätiön nykyjohdon mukaan entinen johto sai aikaan yli 40 miljoonan tappiot ja lähes tuhosi säätiön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 2. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa
 3. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 4. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 5. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 6. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 7. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 8. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 9. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 10. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 11. CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin – kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa räjähdyksen jäljiltä
 12. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 13. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 14. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 15. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.