Oikeus hylkäsi syytteet lapsen ympärileikkausjutussa – Seura: Isän syytettiin järjestäneen tyttärensä silpominen

STT

Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi syytteen lapsen ympärileikkausta koskevassa asiassa. Oikeuden mukaan oli riidatonta, että lapselle oli tehty leikkaus vuonna 2016 sairaalassa ulkomailla. Oikeus kuitenkin hylkäsi syytteen törkeästä pahoinpitelystä, koska 26-vuotiaan syytetyn ei näytetty olleen siitä vastuussa.

– Vastaajan ei ole näytetty antaneen määräystä ympärileikkauksen suorittamisesta, päättäneen siitä yhdessä toisen henkilön kanssa tai osallistuneen toimenpiteestä määräämiseen tai päättämiseen jollain muulla rikosoikeudellisen vastuun perustavalla tavalla, julkisessa selosteessa todetaan.

Julkisesta selosteesta ei käy ilmi uhrin sukupuolta tai ikää. Asiasta ensin uutisoineen Seuran mukaan silpomisen uhri oli tyttö ja syytetty hänen isänsä. Syytetty asui ympärileikkauksen aikaan Suomessa ja lapsi asui viime vuoteen asti ulkomailla.

Suomessa silpomistapauksista ei ole toistaiseksi annettu tuomioita. Ihmisoikeusliiton sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn päällikkö Johanna Latvala kertoi Seuralle tiistaina, että kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun syyte tyttöjen sukuelinten silpomiseen liittyvästä rikoksesta oli oikeuden käsittelyssä.

Kansalaisaloite silpomisen kriminalisoinnista eduskunnassa

Suomessa naisen sukupuolielinten silpomista ei ole erikseen kielletty lailla, vaan se katsotaan nykyisessä lainsäädännössä törkeäksi pahoinpitelyksi. Kansalaisaloite silpomisen kriminalisoimiseksi oli syyskuussa eduskunnassa lähetekeskustelussa. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan on syytä harkita vakavasti, tarvitaanko tyttöjen silpomisen kieltämiseksi erillistä lakia.

Kansalaisaloitteen luovuttajien mukaan ongelmana on se, etteivät tyttöjä silpovat tai silpomisen sallivat ihmiset pidä silpomista pahoinpitelynä. Nykylainsäädäntö ei ole siksi riittävä. Aloitteen mukaan silpomisen kieltävän lain tulisi kattaa myös ulkomailla tehdyt silpomiset.

THL: Monia vakavia terveyshaittoja

Silpomisesta ei ole mitään terveydellisiä hyötyjä, vaan siitä aiheutuu monia fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan silpomisessa naisen klitoris sekä pienet ja suuret häpyhuulet poistetaan osittain tai kokonaan. Häpyhuulet saatetaan myös ommella yhteen.

Välittömiä haittoja voivat olla muun muassa kipu, verenvuoto, virtsaputken vaurioituminen, tulehdukset tai kuolema. Lisäksi silpominen voi aiheuttaa esimerkiksi kuukautisvuodon kertymistä emättimeen, kyvyttömyyttä harrastaa seksiä ja ongelmia synnytyksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 2. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 3. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 4. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 5. Yön uutiskooste: Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 6. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 7. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 8. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 9. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 10. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 11. Pääkirjoitus: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön voitava puuttua
 12. Marjaana Laholan Esalainen: Kolme vuotta sitten Lahteen haluttiin lihamukipatsas, mutta parempaa olisi mölkkymarkkinointi
 13. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 14. Putulan kylässä kirjataivas on levittäytynyt navetanparvelle – kirjastossa lainat merkitään kortille eikä palautuksia valvota
 15. Hämeenkoskella on nyt yksi ravintola vähemmän - Villa Wellamo löi lapun luukulle ja hakeutui konkurssiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.