Israel taas matkalla uusiin vaaleihin

STT

Israelissa joudutaan hyvin todennäköisesti järjestämään jo kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisään. Hallitustunnustelija Benny Gantz kertoo epäonnistuneensa hallitusneuvotteluissa. Gantzilla oli puoleenyöhön asti aikaa koota hallituskoalitio. Jo aiemmin samassa tehtävässä epäonnistui Likudin Benjamin Netanjahu.

Parlamentissa vaa'ankieliasemassa olevan Israel Beiteinu -puolueen johtaja Avigdor Lieberman on kieltäytynyt tukemasta pääministeriksi sen enempää Gantzia kuin Netanjahua.

– Tällä tietoa olemme matkalla uusiin vaaleihin, Lieberman kommentoi aiemmin tänään.

Viimeksi israelilaiset äänestivät parlamenttivaaleissa syyskuussa, mutta Netanjahun ja Gantzin liittoumat eivät kumpikaan pystyneet saamaan enemmistöä. Oikeistonationalistisella Israel Beiteinulla on 120-paikkaisessa knessetissä vain 8 paikkaa, mutta ilman sitä enemmistöhallitusta ei pystytä kokoamaan.

Gantzin Sinivalkoinen vaaliliitto ei kelvannut Liebermanille hallituskumppaniksi, sillä koalitio joutuisi hallitsemaan yhdistyneen arabilistan tuella. Likudia Lieberman ei huolinut, koska pitää sitä liian riippuvaisena ortodoksijuutalaisista, joiden hän katsoo nauttivan kohtuuttomista eduista Israelissa. Ortodoksijuutalaisten ei esimerkiksi tarvitse osallistua asepalvelukseen.

Sikäli kuin odottamattomia käänteitä ei illan mittaan tapahdu, presidentti Reuven Rivlinillä on kolme viikkoa aikaa löytää uusi hallitustunnustelija, jolla hän katsoo olevan mahdollisuudet hallituksen muodostamiseen. Se vaatisi ihmeitä.

Israelissa äänestettiin parlamenttivaaleissa myös huhtikuussa, mutta silloinkaan hallitusta ei pystytty muodostamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Lahden Reipas vei voiton Kultsu FC:stä - katso ottelu jälkitallenteena tästä
 3. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 4. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 5. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 6. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 7. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 8. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 9. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 10. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 11. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti
 12. Lahti Ringeten tähtipelaaja Niina Piiroinen vaihtaa seuraa – siirtyy pelaamaan legendojen rinnalle
 13. Lukijalta: Vääksyssä toimittiin kuin ostettaisiin auto huoltoineen ilman varmuutta tulevista osamaksuista
 14. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 15. Juhani Honkanen kunnostaa soittajapojan veistosta Taarastissa – "Se on Nastolan kuvatuimpia kohteita, jonka edessä ikuistavat itsensä rakastavaiset ja eroavaiset"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.