STT:n tietojen mukaan valtion omistajaohjausosasto antoi aiemmin syksyllä tukensa Postin pakettilajittelijoiden siirrolle

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jatkaa sovun etsimistä Postin työriidassa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT

STT:n tietojen mukaan valtion omistajaohjausosasto antoi aiemmin syksyllä tukensa Postin pakettilajittelijoiden siirrolle toiseen työehtosopimukseen. STT:n tietojen mukaan omistajaohjausosasto antoi tukensa kokonaisratkaisulle, johon kuuluu myös 27 kuukauden siirtymäaika.

Posti ja valtion omistajaohjaus keskustelivat asiasta loppukesästä ja alkusyksystä.

Posti ilmoitti tiistaina, ettei se aio kumota päätöstään siirtää 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin.

Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sanoi tiedotteessa, että pakettilajittelijoiden siirtoa koskevat päätökset on tehty valtion omistajaohjauksen tuella. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) ei kuitenkaan tiistaina suoraan vastannut kysymykseen siitä, oliko siirrolla valtion omistajaohjauksen tuki.

– Se on nyt joka tapauksessa jo tehty se 700 henkilön siirto. Se, millä sopimuksella neuvotellaan, se on toinen asia, Paatero sanoi.

Eli siirrolla on omistajaohjauksen tuki?

– Se on realiteetti, että heidät on siirretty.

Paateron esikunnasta kerrottiin STT:lle keskiviikkona, että ministeri ei kommentoi asiaa keskeneräisen sovittelutilanteen takia.

Vielä syyskuun alussa Paatero ilmoitti, että työntekijöiden siirrossa Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin otetaan aikalisä.

– Siinä kohtaa kun kaikkien jakelussa olevien työntekijöiden osalta käydään neuvotteluja, niin samassa yhteydessä käydään keskustelua paketti- ja verkkotoiminnan työntekijöiden osalta, Paatero sanoi tuolloin.

Ministerin viestin jälkeen työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU keskeytti silloiset työtaistelutoimenpiteensä.

Aikalisästä ei ehtinyt kulua kuin runsas viikko, kun omistajaohjausministeri väläytti, että valtio voisi luopua joksikin aikaa Postin tuottotavoitteista.

Syksyn kuohunnan seurauksena Postin hallitus päätti, että toisen työehtosopimuksen piiriin siirrettyjen työntekijöiden palkkojen siirtymäaikaa kasvatetaan ja kokonaispalkka säilyy nykyisellään tammikuun loppuun 2022 saakka. Tämä ehdotus kuulosti ”työntekijöiden näkökulmasta suhteellisen hyvältä”, Paatero sanoi.

Kiistaan ei löytynyt ratkaisua

Postin työriidan sovittelu on päättynyt tältä päivältä. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU tviittasi myöhään illalla, että sopua ei ole löytynyt eikä uutta sovintoehdotusta ole jätetty. PAUn mukaan osapuolet kävivät päivän aikana neuvotteluja eri asioista, mutta keskeiset asiat ovat edelleen ratkaisematta. PAU kertoi, että sovittelun jatko jäi sovittelijan uuden ilmoituksen varaan.

Tiistaina PAU oli tyrmännyt valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoehdotuksen.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi neuvottelujen edellä liiton pitävän kiinni vaatimuksesta käsitellä toisen työehtosopimuksen piiriin siirrettyjen pakettilajittelijoiden tilannetta osana Postin työkiistaa. Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto totesi tiistaina, ettei Paltalla ole mahdollisuutta neuvotella asiasta, koska pakettilajittelijat kuuluvat nyt Medialiiton ja Teollisuusliiton välisen sopimuksen piiriin.

Työntekijöitä neuvottelupöydissä edustava Nieminen myös vetosi ennen neuvottelujen alkua ministeri Paateroon.

– Toivon, että meillä on sellainen omistaja, joka toteaa, että ihmisten työehtoja ei lähdetä valtionyhtiössä heikentämään tällä tavalla, jolla nyt Posti pyrkii sitä tekemään.

Aarto puolestaan totesi, että postikiista ratkeaa, jos PAU keskittyy osapuolten väliseen sopimuksen neuvotteluun.

Uutissuomalainen: Paatero väläyttää Postin pilkkomista

Kunta- ja omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista kahteen yhtiöön, uutisoi Uutissuomalainen. Ministerin kaavailuissa toinen yhtiö hoitaisi pakettiliiketoimintaa ja toinen postimerkillisen kirjepostin.

Mallissa valtio tukisi Postia vuosittain sadoilla miljoonilla euroilla, joilla se takaisi yleispalveluvelvoitteen piiriin kuuluvan kirjepostin kulun.

Paatero sanoo, että Postin tulevaisuuden vaihtoehtoja käydään läpi työryhmässä. Avoinna on myös ministerin mukaan kysymys, tuettaisiinko sanomalehtien jakelua valtion varoin.

Ministeri sanoo Uutissuomalaiselle, että valmisteilla on omistajaohjauksen periaatelinjaus, joka koskee kaikkia valtionyhtiöitä.

– Toinen kysymys on se, onko olemassa vaihtoehtoa. Se vaatisi lain, että samaa tehtävää tekevien ihmisten osalta ei saisi olla mahdollisuutta vaihtaa erilaisiin sopimuksiin, Paatero sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 2. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 3. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 4. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 5. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 6. Nuorten toimintaryhmä Inspis tarjoaa maksutonta musiikillista ohjelmaa kesäviikonloppuisin Pikku-Veskussa – sunnuntaisin kesäteatterilla järjestetään puistokaraoke
 7. Yön uutiskooste: Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 8. Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 9. Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"
 10. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 11. Pääkirjoitus: Poliisihallitus esittää toimintavalmiuteen uusia tavoiteaikoja viidellä portaalla
 12. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Enää ei auta muuttaa maalle meteliä pakoon
 13. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 14. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 15. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.