Korkein oikeus ottaa tänään kantaa Talvivaaran päästöihin – hovioikeus tuomitsi Pekka Perälle ehdollista vankeutta

Rovaniemen hovioikeus totesi viime vuoden maaliskuussa, että yhtiön johto oli vastuussa ympäristön turmelemisesta. LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa

STT

Korkein oikeus antaa tänään tuomion Talvivaaran kaivoksen jätevesisotkusta. Kaivos nousi otsikoihin vuonna 2012 jätevesipäästöjensä ja kipsisakka-altaan vuodon vuoksi. Sittemmin muun muassa kaivoksen natrium-, sulfaatti-, ja mangaanipäästöjä lähivesistöihin on puitu eri oikeusasteissa syyskuusta 2014 asti.

Viime vuoden maaliskuussa Rovaniemen hovioikeus totesi, että yhtiön johto oli vastuussa ympäristön turmelemisesta, koska se suhtautui piittaamattomasti lain säännöksiin ja viranomaisten määräyksiin.

Kaivoksen perustaja Pekka Perä tuomittiin hovissa ehdolliseen vankeuteen, ja johdolle jaettiin sakkotuomioita. Sakkotuomion saivat Talvivaara Sotkamon entinen toimitusjohtaja Harri Natunen ja entinen tuotantojohtaja Lassi Lammassaari.

Lammassaaren olisi hovioikeuden mukaan pitänyt huolehtia tuotantojohtajana siitä, että jäteveden koostumus ei ole ympäristöluvan vastainen. Perän olisi lisäksi täytynyt pitää huoli siitä, että jätevesiä olisi käsitelty oikein, jotta vuotoja ei pääse tapahtumaan.

Hovioikeuden mukaan piittaamattomalla toiminnalla aiheutettiin ympäristön pilaantumista ja muuta vastaavaa ympäristön haitallista muuttumista ja vaaraa terveydelle.

Yli 20:tä alkuainetta ympäristöön

Hovioikeuden mukaan kaivoksen natrium-, sulfaatti- ja mangaanipäästöt lähivesistöihin olivat erittäin suuria. Kaiken kaikkiaan ympäristöön pääsi yli 20:tä eri alkuainetta, erityisesti rautaa, mangaania, alumiinia, nikkeliä, sinkkiä, uraania, kobolttia ja kadmiumia.

Korkein oikeus ottaa kantaa siihen, onko kaivoksen ympäristölupahakemuksessa ilmoitettujen päästöarvioiden ylittäminen rikos ylipäätään, kun luvassa ei ole asetettu päästörajoja. Rovaniemen hovioikeus totesi, ettei ympäristölupa oikeuttanut päästöjä, kun toteutuneet päästöt poikkesivat olennaisesti ympäristölupaharkintaa varten ilmoitetuista tiedoista.

Hovin mukaan Perä ja Lammassaari laiminlöivät velvollisuutensa huolehtia siitä, että Talvivaaran ympäristölupahakemuksessa oli riittävät ja oikeat tiedot yhtiön kaivostoiminnasta ja sen ympäristövaikutuksista. He eivät huolehtineet siitä että jäteveden ennakoidusta poikkeavan sulfaatti- ja natriumpitoisuuden syyt selvitetään ja ettei ympäristö pilaannu.

Sotkamossa sijaitsevan kaivoksen toiminnasta vastaa tätä nykyä valtionyhtiö Terrafame . Terrafame on suomalainen monimetalliyhtiö, joka tuottaa esimerkiksi nikkeliä, sinkkiä ja kobolttia kaivoksellaan ja metallitehtaallaan.

Terrafamesta osake-enemmistön omistaa Suomen Malmijalostus , joka on valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 2. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 3. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 4. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 5. Yön uutiskooste: Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 6. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 7. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 8. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 9. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 10. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 11. Pääkirjoitus: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön voitava puuttua
 12. Marjaana Laholan Esalainen: Kolme vuotta sitten Lahteen haluttiin lihamukipatsas, mutta parempaa olisi mölkkymarkkinointi
 13. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 14. Putulan kylässä kirjataivas on levittäytynyt navetanparvelle – kirjastossa lainat merkitään kortille eikä palautuksia valvota
 15. Hämeenkoskella on nyt yksi ravintola vähemmän - Villa Wellamo löi lapun luukulle ja hakeutui konkurssiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.