Sisäministeriöltä kadoksissa salaisia asiakirjoja – apulaisoikeuskanslerin mukaan ministeriössä on menetelty vastoin säännöksiä ja määräyksiä

Tapauksessa ei ollut aihetta epäillä, että tietoja olisi paljastettu tai käytetty oikeudettomasti. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Sisäministeriössä on menetelty säännösten ja määräysten vastaisesti salattujen asiakirjojen rekisteröinnissä ja arkistoinnissa, toteaa apulaisoikeuskansleri. Osa suojaustasoon kaksi kuuluvista asiakirjoista näyttää jääneen kanslerin mukaan pysyvästi kadoksiin.

Suojaustasoa kaksi käytetään silloin, jos asiakirjan salassa pidettävän tiedon oikeudeton paljastuminen tai oikeudeton käyttö voi aiheuttaa merkittävää vahinkoa yleiselle edulle.

Apulaisoikeuskansleri toteaa, ettei tapauksessa ollut aihetta epäillä, että tietoja olisi paljastettu tai käytetty oikeudettomasti. Sellaista mahdollisuutta ei ole voitu kuitenkaan sulkea pois.

Asiaa sisäministeriössä hoitava tietohallintojohtaja Tapio Aaltonen kertoo, että ministeriössä on kehitetty asiakirjahallintoa sittemmin. Hän uskoo, että kadonneet asiakirjat ovat olleet vielä tuohon aikaan paperitavaraa, joka on jostain syystä päässyt katoamaan.

– Eihän tämä onnistuminen ollut. Toiminnan kehittämistä jatketaan ministeriössä edelleen. Kyseessä on vakava asia, totta kai meillä pitää olla tieto siitä, miten asiat ja asiakirjat on taltioitu, Aaltonen sanoo.

Aaltosen mukaan ei ole kuitenkaan viitteitä siitä, että asiakirjat olisi viety tahallaan, vaan epäillään että asiakirjan käsittelyssä ei ole toimittu ohjeistuksen mukaisesti.

Tiedot liittyvät poliisin ja supon salaiseen tiedonhankintaan

Kadoksiin jääneissä tiedoissa on apulaisoikeuskanslerin mukaan kysymys Poliisihallituksen vuoden 2012 raportista, joka koskee poliisin tiedonhankintaa ja valvontaa. Esitutkintaviranomaisten, jollainen suojelupoliisikin oli vielä vuonna 2012, oli laadittava selvitys tiettyjen pakkokeinojen ja tiedonhankintakeinojen ja niiden suojaamisen käytöstä ja valvonnasta.

Poliisihallituksen tuli toimittaa selvitys sisäministeriölle. Sisäministeriön puolestaan piti antaa salaisten pakkokeinojen ja salaisten tiedonhankintakeinojen käytöstä, valvonnasta ja suojaamisesta vuosikertomus eduskunnan oikeusasiamiehelle. Eduskunnan oikeusasiamies taas huolehtii salaisen tiedonhankinnan laillisuusvalvonnasta.

Salaista tiedonhankintaa ovat muun muassa telekuuntelu- ja valvonta, tilakuuntelu, peitetoiminta ja valeostot.

Oikeuskanslerin selvityksissä saatiin selvyys siitä, että Poliisihallitus oli toimittanut asiakirjan sisäministeriöön ja sisäministeriö oli lähettänyt asiakirjan oikeusasiamiehelle. Ainakin selvityksessä löytyneiden kansilehtitietojen mukaan liitetiedostona on ollut Poliisihallituksen salaisia pakkokeinoja koskeva selvitys.

Apulaisoikeuskansleri antoi ministeriölle huomautuksen virheellisestä menettelystä salassa pidettävien asiakirjojen käsittelyssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.