Helsinkiläinen kotihoidon potilas ehti olla kuolleena pitkään ennen kuin hänet löydettiin – poliisi käynnistää esitutkinnan viimevuotisesta kuolemantapauksesta

STT

Helsingissä viime vuonna tapahtuneesta kotihoidon potilaan kuolemasta on käynnistetty esitutkinta, kerrottiin Helsingin poliisista torstaina. Tutkinta liittyy tapaukseen, jossa sairaalasta kotihoidon piiriin keväällä 2018 siirtynyt nainen ehti olla asunnossaan kuolleena pitkään ennen kuin hänet löydettiin.

Asiasta uutisoi aikoinaan ensimmäisenä Helsingin Uutiset. Lehden haastattelema Helsingin kaupungin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluiden tuolloinen viransijainen, johtaja Arja Peiponen sanoi, että hoitajan olisi pitänyt käydä naisen luona, mutta ei jostain syystä ollut käynyt.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio kertoi STT:lle, että asiassa esitutkinnan tutkintanimikkeenä on virkavelvollisuuden rikkominen. Larkio ei tässä vaiheessa halua ottaa kantaa siihen, keneen tai mihin tutkinta kohdistuu.

Larkion mukaan esitutkinnan alkaminen puolitoista vuotta kuolemantapauksen jälkeen on tämänkaltaisessa tapauksessa normaali.

– Tämä on aika normaali menettely. Aika tuntuu kyllä pitkältä, mutta siinä tehtiin ensin esiselvittely, jonka jälkeen Valviralta pyydettiin lausunto, jotka ovat suhteellisen pitkäkestoisia. Lausunnon jälkeen neuvottelin asiasta syyttäjän kanssa ja päätin käynnistää esitutkinnan.

"Teemme kaikkemme, ettei vastaavaa tapahtuisi"

Helsingin kaupunki kertoo saaneensa tiedon esitutkinnan käynnistymisestä. Kaupungin mukaan kuolemantapauksen jälkeen sosiaali- ja terveystoimessa käytiin läpi sairaalan ja kotihoidon henkilöstön kanssa lävitse kotiutusohjeet ja varmistettiin, että ne ovat yksiselitteiset. Myös perehdytyksessä aiotaan kiinnittää aiempaa enemmän huomiota kotiutusohjeiden läpikäymiseen.

– Olemme arvioineet tämän tapauksen johdosta kotiutukseen liittyvät toimintatapamme. Teemme kaikkemme, ettei vastaavaa tapahtuisi, sanoi sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi tiedotteessa.

Meripaasin mukaan sairaalassa ja kotihoidossa käytetään samaa tietojärjestelmää, mutta se ei erikseen hälytä, jos potilas pääsee sairaalasta.

– Tämä vaikutti osaltaan siihen, että kotihoito jäi käsitykseen, että potilas jää sairaalaan, Meripaasi avasi tapahtunutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 4. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 5. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 6. Eläinsuojeluneuvoja Sallamaari Simpanen auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta – "Välillä joku sanoo, että pitäisi antaa luonnon hoitaa"
 7. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 8. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 9. Näin paljon Suomessa voi tienata voittamalla urheilukilpailun – kaksi lajia täysin omilla luvuillaan
 10. Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella
 11. Telttailu ei vaadi kansallispuistoon lähtemistä, vaan yöpyä voi niin lähimetsässä kuin kotipihallakin – lue aktiiviretkeilijän telttailuvinkit ja tärpit päijäthämäläisistä kohteista
 12. Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 13. Etlarin gallup Lahden torilla: Maatalouden kausityöntekijöillä on ollut Päijät-Hämeessä koronavirustartuntoja – huolettaako?
 14. Yön uutiskooste: Hovioikeus antaa tuomionsa MV-julkaisua koskevassa asiassa - käräjillä ehdottomaan vankeuteen tuomittu Ilja Janitskin kuoli alkuvuodesta
 15. Pääkirjoitus: Ansiosidonnaista työttömyysturvaa halutaan laajentaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.