Pääministeri Rinne lupaa, että 700 pakettilajittelijan työehdot turvataan – hallitusta vaadittiin kyselytunnilla turvaamaan postilaisten palkat

Paateron mukaan omistajaohjausministeri päättää yhtiön hallituksesta ja käy hallituksen kanssa keskusteluja yhtiön suunnasta. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Pääministeri Antti Rinne (sd.) lupaa, että 700 pakettilajittelijan työehdot turvataan. Rinteen mukaan hallitus aikoo lisäksi huolehtia, että työehtosopimusshoppailu loppuu Suomessa.

Myös omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) vakuutti, ettei hallitus hyväksy palkanalennuksia.

– Palkkojen taso säilytetään vähintäänkin nykyiselläään. Se on lähtökohta, hän sanoi eduskunnan suullisella kyselytunnilla.

Hänen mukaansa tavoite koskee kaikkia, ei pelkästään 700:aa pakettilajittelijaa.

Postin työehtokiista on jumittunut kysymykseen 700 pakettilajittelijan kohtalosta. Posti siirsi syksyllä noin 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn ja Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ei hyväksy siirtoa.

Postin työehtokiista nousi kyselytunnilla ykkösaiheena esiin perussuomalaisten esittämänä. Puolue vaati, että hallitus huolehtii postilaisten palkkojen turvaamisesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää kysyi myös, miksi Paatero on kierrellyt ja kaarrellut vastauksissaan toimittajille pakettilajittelijoiden siirrosta.

Paatero totesi, että päätöksen pakettilajittelijoiden siirrosta Teollisuusliittoon teki Postin hallitus, ja ministeri sai tiedon siirrosta ja sen ajankohdasta vasta jälkikäteen.

– Tässä kohtaa ei ollut tietenkäään mahdollista tehdä mitään.

Myös Rinne sanoi, että 700 ihmistä siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin ilman, että hallitus tiesi siitä konkreettisesta päätöksestä.

Paateron mukaan nyt voidaan kuitenkin ottaa askel eteenpäin, kun PAU ja Posti ovat pyytäneet neljää arvovaltaista selvityshenkilöä tukemaan Postin kiistan ratkaisemista. Paatero kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa juuri ennen kyselytuntia.

"Hallitus pysäytti 9 000 työntekijän siirron"

Rinne korosti, että Postin aikeet tehdä isoja muutoksia olivat nähtävillä jo keväällä ennen eduskuntavaaleja.

– Kesällä kun hallitus aloitti, ensimmäinen tieto oli, että tullaan siirtämään koko PAUn sopimuksen piirissä oleva väki Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen, mikä olisi tarkoittanut sitä, että yli 9 000 ihmisen työehdot olisivat heikentyneet 30–50 prosenttia. Tämä estettiin hallituksen toimesta yksiselitteisesti.

Kokoomuksen Arto Satonen kysyi, luovutaanko nyt yhteiskunnalle, kansalaisille ja yrityksille haitallisista tukilakoista sillä aikaa, kun selvityshenkilöt tekevät työtään.

Paateron mukaan jää nähtäväksi, mikä ammattiliittojen reaktio selvitysryhmästä on käynnissä oleviin tai suunnitteilla oleviin tukilakkoihin.

– Ne eivät ole meidän päätettävissä täällä, vaan niistä päättävät ammattijärjestöt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 4. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 5. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 6. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 7. Eläinsuojeluneuvoja Sallamaari Simpanen auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta – "Välillä joku sanoo, että pitäisi antaa luonnon hoitaa"
 8. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 9. Näin paljon Suomessa voi tienata voittamalla urheilukilpailun – kaksi lajia täysin omilla luvuillaan
 10. Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella
 11. Telttailu ei vaadi kansallispuistoon lähtemistä, vaan yöpyä voi niin lähimetsässä kuin kotipihallakin – lue aktiiviretkeilijän telttailuvinkit ja tärpit päijäthämäläisistä kohteista
 12. Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 13. Etlarin gallup Lahden torilla: Maatalouden kausityöntekijöillä on ollut Päijät-Hämeessä koronavirustartuntoja – huolettaako?
 14. Yön uutiskooste: Hovioikeus antaa tuomionsa MV-julkaisua koskevassa asiassa - käräjillä ehdottomaan vankeuteen tuomittu Ilja Janitskin kuoli alkuvuodesta
 15. Pääkirjoitus: Ansiosidonnaista työttömyysturvaa halutaan laajentaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.