EU kartoittaa vaihtoehtoa maailman kauppariitojen ratkaisemiseen

Ministeri Ville Skinnarin mukaan EU haluaa puolustaa monenkeskistä järjestelmää. LEHTIKUVA / Anniina Luotonen

STT

Maailman kauppariidat ovat muuttumassa aiempaa vakavammiksi, koska riitojen ratkaisumekanismi näyttää tulevan joulukuussa tiensä päähän. Maailman kauppajärjestön WTO:n kohtalo oli yksi isoista aiheista EU:n kauppaministerien kokouksessa torstaina Brysselissä.

Ulkomaankaupasta vastaavan ministerin Ville Skinnarin (sd.) mukaan EU on yhtenäinen siinä, että se haluaa puolustaa monenkeskistä järjestelmää. EU hakee hänen mukaansa ratkaisuja ennen kesäkuussa Kazakstanissa järjestettävää järjestön ministerikokousta.

– WTO:ta pitää uudistaa, ja monenkeskinen järjestelmä tarvitsee sitä. Tämä on Suomelle ja EU:lle tärkeä asia, kokousta johtanut Skinnari sanoi STT:lle.

Maailmankauppaa säätelevän WTO:n riidanratkaisumekanismi on halvaantumassa joulukuun 10. päivä, koska Yhdysvallat on estänyt uusien tuomarien valinnan.

Vaikutukset ovat merkittävät koko sääntöperustaiselle kaupalle. Elinkeinoelämän keskusliiton johtavan EU-asiantuntijan Janica Ylikarjulan mukaan riitojen ratkaisun halvaantumista pidetään todennäköisenä.

– WTO:n säännöt ovat edelleen voimassa, mutta toimeenpano ja riitojen ratkaisu, jota on pidetty WTO:n toimivimpana osana, lakkaa toimimasta. Yhteisten pelisääntöjen noudattaminen on haastavampaa, Ylikarjula sanoo.

Viime aikojen näkyvimpiä tapauksia, joihin on tarvittu riidanratkaisua, on ollut Yhdysvaltojen ja Ranskan nokittelu valtiontuesta lentokoneyhtiöilleen. Molemmat ovat kyseenalaistaneet toistensa tuen amerikkalaiselle Boeingille ja eurooppalaiselle Airbusille.

EU, Kanada ja Norja harkitsevat väliaikaisen järjestelyn käyttöönottoa, mutta aika näyttää Ylikarjulan mukaan loppuvan kesken.

Autotullien korotusten uhka näyttää väistyneen

Kauppakomissaari Cecilia Malmströmin mukaan on selvää, että WTO tarvitsee vakavasti uudistamista. Kritiikkiä on esitetty esimerkiksi järjestön läpinäkymättömyydestä ja kriteereistä, joilla maita jaetaan kehittyneisiin ja kehittyviin maihin.

– En usko, että WTO on kaatumassa, mutta jos mitään ei tehdä tulevina vuosina, se heikkenee ja muuttuu lopulta merkityksettömäksi, Malmström sanoi tiedotustilaisuudessa kokouksen jälkeen.

Yhdysvaltojen ja EU:n tulenarka kauppasuhde oli toinen isoista aiheista kauppaministerien pöydällä.

Yhdysvaltojen uhkaus nostaa Euroopasta tuotavien autojen tulleja kansalliseen turvallisuuteen vedoten on yhä ilmassa, vaikka päätöksen takaraja on jo ohitettu. Malmströmin mukaan EU ei ole saanut Yhdysvalloista virallista ilmoitusta siitä, ettei korotuksia tehtäisi, minkä takia hän on yhä varovainen. Presidentti Donald Trump näyttää hänen mukaansa kuitenkin pitävän kiinni sopimuksestaan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 2. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 3. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 4. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 5. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 6. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 7. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 8. Yön uutiskooste: Korona-aikana iso riski ulkomaanmatkan peruuntumisesta - pakettimatkan rahat varmimmin takaisin
 9. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 10. Pääkirjoitus: Vääksyn yhteiskouluhankkeella pitkä puinti, mutta selvä päätös
 11. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 12. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 13. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 14. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 15. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.