Todistaja kertoi omasta työhaastattelustaan: Telanne kallisti päätään ja kysyi, eikö sen ikäinen lapsi kaipaa äitiään

Alma Media tiedotti syksyllä luottavansa selvitysten perusteella siihen, että rekrytointiprosessissa on toimittu asiallisesti. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

STT

Aamulehden päätoimittajahakua käsitelleessä oikeudenkäynnissä kuultiin tänään päivän päätteeksi Perheyritysten liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikköä Johanna Vesikalliota. Hänen mukaansa myös hänen työhaastattelussaan kysyttiin lapsiin liittyvistä asioista.

Vesikallio kertoi ilmoittaneensa, että valituksi tullessaan hän järjestäisi asumisensa niin, että asuisi vuoroviikoin Tampereella ja vuoroviikoin 11- ja 16-vuotiaiden lastensa luona Helsingissä.

– (Telanne) kallisti päätään ja kysyi, eikö sen ikäinen lapsi kaipaa äitiään. Pidin kysymystä eriskummallisena, että miten se liittyy minun kyvykkyyteeni ja journalistiseen osaamiseeni.

Vesikallion mukaan Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne tarkoitti nuorempaa lasta.

Syytetyt kiistävät

Telannetta ja Alma Median henkilöstöjohtaja Virpi Juvosta syytetään Päivi Anttikosken syrjinnästä Aamulehden päätoimittajahaussa. Syyttäjän mukaan he sivuuttivat Anttikosken hausta sen jälkeen, kun tuli ilmi, että Anttikosken mies ja lapsi eivät muuttaisi tämän mukana Tampereelle. Anttikoski työskentelee tätä nykyä valtioneuvoston kanslian viestintäjohtajana.

Aluksi myös Vesikallion epäiltiin joutuneen syrjinnän uhriksi, mutta syyttäjä teki hänen asiassaan syyttämättäjättämispäätöksen.

Telanne ja Juvonen kiistävät syytteen Anttikosken syrjinnästä ja sen, että olisivat kysyneet oma-aloitteisesti perheasioista työhaastattelussa. Heidän mukaansa Anttikosken karsiutumiseen vaikuttivat muut syyt. Vesikallio oli itse ilmoittanut jättäytyvänsä hausta.

Vesikallion mukaan myös Juvonen kommentoi lapsia

Vesikallion mukaan perheestä kysyttiin myös haun toisessa vaiheessa, jossa Vesikallio tapasi henkilöstöjohtaja Juvosen kahvilassa Helsingissä. Lapset tulivat puheeksi tavanomaisessa kuulumisten vaihdossa, mitä Vesikallio sanoi pitäneensä normaalina. Kun esille nousi vuoroviikoin toimiva asumisjärjestely, Juvonen kommentoi Vesikallion mukaan asiaa oudosti.

– Kun omalle kohdalle ajattelee, niin aika rankka ratkaisu, oli Juvonen Vesikallion mukaan todennut.

Puolustus kyseenalaisti Vesikallion tulkintaa, että Juvonen olisi tarkoittanut kommentilla lapsista erossa asumista. Asianajaja Petteri Uotin mukaan kommentti saattoi yhtä hyvin koskea matkustamista.

Syyttäjä perusteli syyttämättäjättämispäätöstä Vesikallion kohdalla sillä, että tätä haastateltiin kahdesti ja perhesuhteet olivat esillä ensimmäisellä kerralla. Syyttäjä katsoi, että jos Vesikallio olisi jätetty valitsematta sukupuolen perusteella, häntä todennäköisesti ei olisi kutsuttu enää toiseen haastatteluun.

---

Korjattu aiempaa versiota klo 20.43:

Virpi Juvosen titteli oli virheellisesti henkilöstöpäällikkö, Juvonen on henkilöstöjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 2. Lahden konservatorion remontti laahaa jäljessä aikataulustaan – "Tärkeintä on, että tilat saadaan kuntoon ja työt tehdään huolella"
 3. Dronen lennättäjä ei aio jäädä tähdenlennoksi – yritystoiminta ilmakuvauksen parissa kouli lahtelaisen Pyry Selinin, 14, eroon esiintymiskammosta
 4. Mitä tekee keilailumaajoukkueen lahtelainen päävalmentaja, kun hän haluaa irtioton? – "Siellä puhutaan elämän muista asioista"
 5. Heinolalainen pariskunta hoitaa puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla – "Jotkut kasvit eivät menesty, vaikka niille lausuisi ranskalaisia runoja"
 6. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 7. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 8. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 9. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 10. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 11. 12 000 uutta alokasta aloittaa varusmiespalveluksen - lue yön uutiskooste
 12. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 13. Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen
 14. Satu Äijälän Esalainen: Hauskojen tanssivideoiden TikTokista on kehkeytynyt poliittinen vaikuttaja, joka nolasi Trumpinkin
 15. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.