Britannian työväenpuolue esitteli radikaalin vaaliohjelman: kansallistaisi rautatie-, vesi- ja sähköverkkoyhtiöt

Jeremy Corbyn kuvasi työväenpuolueen ohjelmaa kunnianhimoisimmaksi vuosikymmeniin. LEHTIKUVA/AFP

STT

Britannian työväenpuolue on esitellyt vaaliohjelmansa, jossa se lupaa lyhentää työviikon 32 tuntiin, investoida merkittävästi julkisiin palveluihin ja kansallistaa muun muassa aiemmin yksityistetyt rautatie-, vesi- ja sähköverkkoyhtiöt.

Näiden lisäksi työväenpuolue neuvottelisi Britannian EU-erosopimuksen uudestaan ja järjestäisi erosta sen pohjalta uuden kansanäänestyksen. Ohjelma lupaa myös vihreää teollista vallankumousta vastaukseksi meneillään olevaan ilmastokriisiin.

Puolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kuvaili ohjelmaa radikaaleimmaksi ja kunnianhimoisimmaksi vuosikymmeniin.

Työväenpuolueen visioissa julkisen sektorin työntekijöiden palkkoja nostettaisiin viidellä prosentilla ja yliopistojen lukukausimaksut poistettaisiin. Tämä rahoitettaisiin muun muassa nostamalla rikkaimman viiden prosentin veroja, yritysveroja sekä verottamalla osakekauppaa.

Konservatiivipuolue syytti pääkilpailijaansa holtittomasta törsäämisestä, joka murskaisi maan talouden. Myös elinkeinoelämänjärjestöt arvostelivat esitystä.

Corbyn kertoi odottaneensa vihanmielistä palautetta elinkeinoelämän järjestöiltä, poliittisilta kilpailijoilta ja pääosin oikeistolaiselta medialta, koska nykysysteemi toimii niiden kannalta aivan hyvin.

– Mutta teidän kannaltanne se ei toimi, Corbyn julisti kuulijoilleen Birminghamissa.

Mielipidetiedustelujen mukaan työväenpuolue on kannatuksessa pahasti konservatiivien perässä. Toisaalta niin oli tässä vaiheessa kampanjaa myös kaksi vuotta sitten, jolloin työväenpuolue lopulta paransi kannatustaan konservatiiveihin nähden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 3. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 4. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 5. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 6. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 7. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 8. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 9. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 10. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 11. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 12. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 13. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 14. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 15. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.