Neljä viidestä nuoresta ei liiku tarpeeksi ja asian korjaamiseksi tarvitaan pikaisia toimia, varoittaa WHO

Maailman terveysjärjestön mukaan erityisesti tyttöjen tulisi kuntoilla enemmän. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT

Neljä viidestä nuoresta ei liiku tarpeeksi, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. Sen mukaan erityisesti tyttöjen tulisi kuntoilla enemmän.

Terveysjärjestön mukaan tarvitaan pikaisia toimenpiteitä, jotta teinit saadaan näyttöpäätteiden tuijottelun sijaan kuntoilemaan enemmän.

– Meidän ehdottomasti täytyy tehdä enemmän, tai näiden nuorten tulevaisuus tulee olemaan hyvin synkkä terveyden kannalta, varoittaa Leanne Riley, joka on yksi tutkimuksen tekijöistä.

WHO julkisti nyt ensimmäistä kertaa maailmanlaajuisen alaikäisten liikkumista arvioivan raportin. Raporttiin tutkittiin noin 1,6 miljoonaa 11–17-vuotiasta oppilasta 146 maasta vuosina 2001–2016. Heistä 81 prosenttia ei yltänyt WHO:n suositukseen vähintään tunnin päivittäisestä liikunnasta, kuten kävelystä tai pyöräilystä.

Kunnianhimoisista maailmanlaajuisista tavoitteista huolimatta nuorten liikunnallinen aktiivisuus ei ole kohonnut tutkimuksen 15 vuoden aikana.

– Emme näe minkäänlaista kehitystä, Riley sanoi.

Nuorten liikkumattomuus yleistä kaikissa tutkituissa maissa

Raportti ei sinänsä ota kantaa nuorten liikkumattomuuden syihin, mutta se viittaa "elektroniseen vallankumoukseen", joka vaikuttaa muuttaneen nuorten liikuntatottumuksia ja houkuttaa näitä istumaan enemmän. Tekijät myös huomauttavat, että heikko infrastruktuuri ja turvattomuus vaikeuttavat esimerkiksi kouluun kävelemistä tai pyöräilemistä.

Liikkumattomuus nuorten keskuudessa oli yleistä kaikissa tutkituissa maissa.

– Liikkumattomuutta löytyi oikeastaan kaikkialta, sanoi tutkimuksen tekijöihin kuuluva Regina Guthold.

Guthold huomautti, että monissa maissa 80–90 prosenttia alaikäisistä ei yllä liikuntasuosituksiin.

Tutkimuksen mukaan tilanne on erityisen huolestuttava alaikäisten tyttöjen kohdalla. Maailmanlaajuisesti tytöistä vain 15 prosenttia yltää suositeltuun määrään liikuntaa, kun poikien vastaava luku on 22 prosenttia.

Tytöt olivat poikia aktiivisempia kuntoilijoita ainoastaan neljässä valtiossa: Afganistanissa, Samoalla, Tongalla ja Sambiassa.

Useissa maissa sukupuolten välinen ero näytti liittyvän kulttuuriin, jossa tyttöjä painostetaan jäämään kotiin ja välttämään urheilua. Lisäksi eroon vaikuttaa huoli ulkona liikkumisen turvallisuudesta.

– Meidän täytyy tehdä enemmän, jos haluamme pysäyttää liikalihavuuden tässä ikäluokassa ja lisätä kuntoilua, Guthold painotti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 2. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 3. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 4. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 5. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 6. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 7. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 8. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 9. Arto Vainionpää, 52, teki vuosi sitten sellaisen tempun, joka noteerattiin yhdessä maailman legendaarisimmista urheilulehdistä
 10. Näppis: Suostuskohan miehet työtehtäviin mennessään haeskelemaan joka päivä parkkipaikkaa? En usko!
 11. Varo: Tässä kulkee elävä hevonen – "Usein hevosen jalka on mennyt vaneripohjaisen trailerin lattian läpi"
 12. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 13. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 14. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 15. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.