Työmarkkinakonkarit keskittyvät ensin Postin pakettilajittelijoiden tilanteen ratkomiseen – "Sehän nyt jumittaa koko tätä tilannetta"

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ja PAMin puheenjohtaja Ann Selin (edessä). LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Postin työriitaa ratkova neljän työmarkkinakonkarin ryhmä on aloittanut työnsä valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä.

Selvityshenkilöihin kuuluva entinen EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen kertoi aamulla, että he hakevat ratkaisua nimenomaan pakettilajittelijoiden asemaa koskevaan kiistaan.

– Sehän nyt jumittaa koko tätä tilannetta. Ainoastaan sitä (pakettilajittelijoiden kiistaa) käsitellään nyt, mutta totta kai nämä muutkin riidat liittyvät tähän. Pakko meidän on kokonaisuuttakin katsoa, Laatunen sanoi toimittajille.

Selvitysryhmään kuuluvat Laatusen ohella myös ammattiliitto PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin, SAK:n ex-puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtela.

Laatusen mukaan selvityshenkilöt aikovat kuulla kaikkia kiistan osapuolia, eli muun muassa ammattiliitto PAUta, työnantajaliitto Paltaa sekä Postia.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala saapui puoli kymmeneltä aamulla selvitysryhmän kuultavaksi. Hän ei antanut kommentteja medialle.

Laatusen mukaan selvitysryhmä aikoo kuulla myös Medialiittoa ja Teollisuusliittoa. Kiistan keskiössä olevat noin 700 pakettilajittelijaa siirrettiin marraskuun alussa Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen työehtosopimukseen. PAU ei hyväksy siirtoa ja vaatii, että pakettilajittelijat tuodaan takaisin PAUn työehtosopimukseen.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ilmoitti eilen poikkeuksellisesta ratkaisusta, jossa Postin ja PAUn välistä ongelmaa selvittämään nimettiin neljä työmarkkinakonkaria.

Neuvotteluille on varattu koko viikonloppu

Selin ei lähtenyt arvioimaan postikiistan vaikeuskerrointa eikä sitä, riittääkö kolme vuorokautta kiistan ratkaisemiseen. Selin kuvaili tilannetta hankalaksi.

Hän sanoi toimistolle saapuessaan, että selvityshenkilöt aloittavat työnsä kuuntelemalla molempia kiistan osapuolia. Valtakunnansovittelijaa ei ole Selinin mukaan ohitettu.

Laatusen mukaan osapuolten kuulemiset ja onnistumisen edellytykset näyttävät, aikooko selvityshenkilöiden ryhmä tehdä ratkaisuehdotuksen pakettilajittelijoita koskevaan kiistaan.

Hän sanoi, että vasta kuulemisten kautta selviää, miten kiistaa lähdetään ratkomaan.

– Pyritään välttämään ennakkokantoja mihinkään suuntaan, Laatunen sanoi.

– Kyllähän tämä (Postin työriita) on sillä lailla vaikea, että tämä on eskaloitunut tavattoman suureksi, ja kuitenkin tämä jumittava kysymys koskee aika pientä porukkaa.

Laatunen valmistautunut tiiviiseen työrupeamaan

Laatusen mukaan selvityshenkilöiden työlle ei ole asetettu määräaikaa, mutta ainakin hänen tarkoituksenaan on, että työ saadaan valmiiksi tämän viikon aikana.

– Minulla on kokemusta useiden vuorokausien yhtämittaisesta istumisesta. Olen valmistautunut siihen, että jos muut kestävät, niin lähden täältä vasta sunnuntaina. Mutta en usko, että siihen on tarvetta, Laatunen sanoi.

Postikiistan tukilakot ovat laajenemassa maanantaina muun muassa pääkaupunkiseudun bussiliikenteeseen. Tämä tuo Laatusen mukaan painetta myös selvityshenkilöiden työhön.

– Kyllä yksi päätavoite on tietysti meillä ja tämän varsinaisen työriidan osapuolillakin, että kaikki lakot ja myös niiden laajenemiset vältettäisiin.

"Haastava, haastava"

Selvitysryhmän jäsenistä Ihalainen ja Ahtela olivat niukkasanaisia valtakunnansovittelijan toimistolle saapuessaan.

– Toivottavasti löydetään sellaisia ulospääsyratkaisuja, että tämä haaste saadaan ratkottua. Kerrotaan sitten, kun jotain valmista syntyy, Ihalainen sanoi.

– Haastava, haastava, kommentoi Ahtela postikiistan tilannetta.

Neuvotteluhuoneeseen menivät heti aamulla myös pääministeri Antti Rinteen (sd.) valtiosihteeri Raimo Luoma sekä omistajaohjausministeri Paateron valtiosihteeri Valtteri Aaltonen, mutta he lähtivät jo noin puolen tunnin jälkeen.

Aaltosen mukaan he kävivät Luoman kanssa kiittämässä selvityshenkilöitä tehtävän ottamisesta vastaan. Aaltonen sanoi, että prosessi on nyt selvitysryhmän ja kiistan osapuolten käsissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 2. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 3. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 4. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 5. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 6. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 7. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 8. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 9. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa
 10. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 11. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 12. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 13. Aste räppää Ace Cornerilla lauantaina, Headland siirtyy ensi kesään
 14. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 15. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.