Kolme kuoli Kolumbian jättimielenosoituksissa, osallistujia oli yhteensä satojatuhansia

Ihmisiä osoittamassa mieltä Kolumbian Medellinissä. LEHTIKUVA / AFP

STT

Kolumbiassa kolme ihmistä kuoli yleislakkoon liittyneissä mielenosoituksissa, kertoi maan puolustusministeri Carlos Holmes Trujillo perjantaina. Ministerin mukaan kuolonuhrit tulivat levottomuuksissa Valle del Caucan alueella, kaksi Buenaventurassa ja yksi Candelariassa.

Yhteensä sadattuhannet ihmiset suuntasivat torstaina kaduille niin pääkaupungissa Bogotassa kuin muuallakin Kolumbiassa osoittaakseen mieltään presidentti Ivan Duquen oikeistolaista hallintoa vastaan. Myös muissa kaupungeissa järjestettiin mielenosoituksia ja yleislakko.

Yhteenotoista ja pidätyksistä raportoitiin, kun ammattiliitot, opiskelijat, oppositiopuolueet ja alkuperäisväestö haastoivat Duquen talous-, sosiaali- ja turvallisuuspolitiikkaa.

– Taustalla on monien asioiden summa, ja toivomme, että niitä tarkastellaan uudestaan tämän päivän jälkeen, sanoi työntekijöitä edustavan ammattiliiton puheenjohtaja Robert Gomez.

Oikeistokonservatiivi Duquen hallinnon suosiota ovat laskeneet 1,4 miljoonaa siirtolaista, jotka ovat saapuneet taloudellisen romahduksen kourissa kamppailevasta naapurimaasta Venezuelasta, valtoimenaan riehuva huumekauppa ja ongelmallinen tilanne Farc-kapinallisten kanssa.

Mielenosoituksia tukevista järjestöistä kerrottiin, että yli miljoona ihmistä pitkin Kolumbiaa olisi osallistunut protesteihin. Sisäministeri Nancy Patricia Gutierrez puolestaan kertoi, että torstai-iltapäivään mennessä noin 207 000 ihmistä olisi osallistunut mielenosoituksiin.

"Olemme kyllästyneitä korruptioon"

Viranomaisten mukaan mielenosoitukset sujuivat suurelta osin rauhallisesti, ja sotilaita lähetettiin suojaamaan "strategisia paikkoja". Sisäministeri kertoi aiemmin, että yhteensä kahdeksan ihmistä on pidätetty eri kaupungeissa.

Bogotassa ja Calissa tapahtuneissa yhteenotoissa loukkaantui seitsemän mielenosoittajaa ja 28 poliisia. Tukitut tiet jumittivat liikennettä joillain alueilla.

Calin pormestari määräsi ulkonaliikkumiskiellon paikallista aikaa iltaseitsemästä lähtien. Bogotassa poliisi käytti tainnutuskranaatteja yrittäessään saada tuhannet opiskelijat kääntymään, kun nämä marssivat kohti kansainvälistä lentokenttää.

– Marssimme, koska olemme kyllästyneitä korruptioon, (rikollisten) rankaisemattomuuteen ja siihen, ettei hallitus auta köyhiä, sanoi 55-vuotias Olga Canon.

Protesteihin osallistuneet järjestöt kritisoivat muun muassa Duquen yrityksiä joustavoittaa työmarkkinoita ja nostaa eläkeikää. Opiskelijat haluavat enemmän rahoitusta koulutukseen, ja alkuperäisväestöt vaativat enemmän suojelua syrjäisille alueille, missä 134 aktivistia on kuollut Duquen noustua presidentiksi elokuussa 2018.

Duque myönsi pitämässään televisiopuheessa, että osa kritiikistä on oikeutettua. Hän kuitenkin lisäsi, että hänen hallintoaan vastustava kampanja perustuu valheille, joilla halutaan kiihdyttää väkivaltaisuuksia.

– Tunnistamme rauhanomaisten mielenosoitusten arvon, mutta takaamme myös järjestyksen, Duque sanoi.

Kolumbian protestit ovat jatkoa pitkin Etelä-Amerikkaa nähdyille mielenosoituksille. Kahden viime kuukauden aikana mielenosoituksia hallintoa vastaan on ollut niin Chilessä, Boliviassa kuin Ecuadorissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.