Haatainen tuomitsee Halla-ahon ja Ohisalon täysistuntokeskustelun videoväärennöksen

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt video, joka antaa täysin väärän kuvan sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) ja perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon keskustelusta eduskunnassa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) tuomitsee voimakkaasti täysistuntokeskusteluiden sisällön manipuloimisen. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt video, joka antaa täysin väärän kuvan sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) ja perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon keskustelusta eduskunnassa.

– Eduskunnan täysistuntokeskusteluiden sisällön manipuloiminen on äärimmäisen tuomittavaa, halpamaista ja demokratiamme kannalta huolestuttavaa. Tulen nostamaan asian esille puhemiehistössä. Ilmiölle on pantava stoppi, Haatainen kirjoitti Twitterissä.

Ohisalo kiitteli Haataista tuoreeltaan. Hän muistutti Twitterissä, että videomanipulaatiot aiheuttavat väkivallalla uhkailua ja ovat äärimmäisen huolestuttavia ja surullisia demokratian kannalta.

Manipuloidussa videossa on kyse tapauksesta, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut irakilaismies ammuttiin hänen palattuaan Irakiin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimusta karkottaessaan miehen.

Vastaus Honkasalolle leikattiin väärään yhteyteen

Halla-aho kysyi Ohisalolta, meneekö ulkomaalaisten turvallisuus suomalaisten turvallisuuden edelle. Halla-ahon mukaan Ruotsissa "luodit lentävät ja pommit paukkuvat juuri avoimien ovien politiikan tuloksena."

Ohisalo vastasi Halla-aholle, ettei ihmisiä pitäisi oikeusvaltiossa asettaa vastakkain.

– Oikeusvaltion pitää turvata ihmis- ja perusoikeudet ihan jokaiselle ihmiselle. Tässä ei aseteta vastakkain suomalaisia tai tänne muualta tulevia ihmisiä, Ohisalo sanoi.

Manipuloidussa videossa Ohisalon vastaukseksi Halla-aholle on leikattu osa Ohisalon vastauksesta Veronika Honkasalon (vas) kysymykseen, joka koski eri asiaa.

– Arvoisa puhemies! Kyllä, siitä tämä hallitus tulee pitämään kiinni, Ohisalo vastaa manipuloidulla videolla.

Todellisuudessa Ohisalo tarkoitti vastauksellaan, että hallitus aikoo pitää kiinni siitä, ettei Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta enää tule vastaavia päätöksiä Suomelle.

Ohisalon ja Halla-ahon keskustelun oikean kulun voi tarkistaa eduskunnan istuntopöytäkirjasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 2. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 3. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 4. Lahti johtaa – maalintekijänä Lahti
 5. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 6. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 7. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 8. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 9. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 10. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen
 11. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 12. Vain yksi vaihtuu voittavasta kokoonpanosta – tässä FC Lahden miehitys RoPSia vastaan
 13. Ilkka Koskimäki siirtyy Hämeestä Itä-Uudenmaan poliisipäälliköksi
 14. Lahtelaistaustainen luonnonsuojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi hakkaisi ja säästäisi metsiä ja haaveilee, että Tiirismaan masto siirrettäisiin muualle
 15. Sadevesikaivoon heitetty tupakantumppi voi päätyä kalan vatsaan – Lahdessa kampanjoidaan vesistöjen roskaantumista vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.