WMO: Kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä rikkoo ennätyksiä vuodesta toiseen, eikä hidastumisen saati laskun merkkejä näy

WMO:n mukaan pitoisuuksien kasvu merkitsee sitä, että edessä on yhä enemmän ilmastonmuutoksen kielteisiä seurauksia. LEHTIKUVA/AFP

STT

Päästövähennysten ja muiden ilmastotoimien kiirehtiminen ei näy maapallon ilmakehässä. Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n maanantaina julkistama tuore arvio kasvihuonekaasujen määrästä ilmakehässä on kuin toisinto viime vuodesta: pitoisuudet ovat jälleen nousseet uuteen ennätykseen.

– Kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvussa ei ole näkyvissä hidastumista, saati laskua, huolimatta kaikista sitoumuksista, joita on tehty Pariisin ilmastosopimuksen puitteissa, WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas sanoi.

WMO:n mukaan pitoisuuksien kasvu merkitsee, että tulevilla sukupolvilla on edessään yhä enemmän ilmastonmuutoksen kielteisiä seurauksia, kuten korkeampia lämpötiloja, sään ääri-ilmiöitä sekä elinympäristöjen tuhoutumista.

Ennätysmääriä mitattiin kaikkien tärkeimpien kasvihuonekaasujen eli hiilidioksidin, metaanin ja typpioksiduulin osalta. Näistä pitkäikäisin on hiilidioksidi, joka säilyy ilmakehässä satoja vuosia ja merissä vieläkin pidempään. Hiilidioksidia on nyt ilmakehässä 147 prosenttia esiteolliseen aikaa verrattuna.

Samalla tasolla miljoonia vuosia sitten

Raportin mukaan on yhä selvempää, että hiilidioksidin lisäys ilmakehässä johtuu fossiilisten polttoaineiden polttamisesta. Ne kun eivät sisällä radiohiiltä, ja ilmakehässä juuri radiohiilestä vapaan hiilidioksidin osuus on lisääntynyt.

Taalaksen mukaan on hyvä muistaa, että ilmakehässä oli edellisen kerran yhtä paljon hiilidioksidia 3–5 miljoonaa vuotta sitten. Tuolloin ilmasto oli 2–3 celsiusastetta nykyistä lämpimämpi ja merenpinta 10–20 metriä nykyistä korkeammalla.

Myös metaanin päästöistä suuri osa on ihmisen toiminnasta aiheutuvaa. Typpioksiduulista suurin osa tulee luonnollisista lähteistä ja noin 40 prosenttia liittyy ihmisen toimintaan.

Kasvihuonekaasujen pitoisuudet ilmakehässä eivät ole sama asia kuin niiden päästöt. Valtameret varastoivat nykyisellään itseensä noin neljäsosan kaikista päästöistä, toisen neljänneksen varastoi maapallon biosfääri.

Lähde: WMO

--

Uutista on korjattu: Valtameret ja biosfääri varastoivat kumpikin itseensä noin neljäsosan kasvihuonekaasujen päästöistä, eivät yhteensä neljäsosan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 2. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 3. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 4. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 5. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 6. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 7. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 8. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 9. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 10. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 11. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 12. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille
 13. Asikkalan kunta aloittaa yt-neuvottelut – ei irtisanomisia, lomautukset mahdollisia
 14. Kirjasto on kiinni, mutta luettava ei lopu – näin käytät kirjaston sähköisiä palveluita
 15. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.