Tukilakot laajenevat entisestään, muun muassa kaukojunat pysähtyvät vuorokaudeksi – Finnair perui taas lentoja

Suomen Varustamojen varatoimitusjohtajan mukaan kahden vuorokauden ahtaajalakko vaikuttaisi valtavasti ulkomaankauppaan. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Rautatiealan Unioni RAU on ilmoittanut uusista vuorokauden mittaisista tukilakoista postikiistaan liittyen. Ne uhkaavat alkaa VR:n ja Finrailin toimihenkilöiden myötätuntolakolla tulevana perjantaina, RAU kertoo tiedotteessa.

VR:n HSL-alueen liikenne ja Etelä-Suomen taajamaliikenne uhkaa pysähtyä ensi viikon maanantaina ja VR:n henkilökaukoliikenne ja tavaraliikenne tiistaina.

Junaliikenne uhkaa pysähtyä täysin vuorokaudeksi 9.12., sillä liikenteenohjaus keskeytetään aamulla.

Myötätuntolakoilla tuetaan Posti- ja logistiikka-alan Unioni PAUn taistelua työehtojen heikentämistä vastaan.

– Työtaistelun ulkopuolelle rajataan henkeen, terveyteen, ympäristön vaarantumiseen tai yleiseen turvallisuuteen vaikuttavat tehtävät, RAUn tiedotteessa sanotaan.

Aiemmin RAU on tukenut PAU:ta vuorokauden mittaisella saarrolla, joka pysäytti rautateiden tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistaina illalla.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT laajentaa tukilakkoaan satamiin. Ahtaajien tukilakko alkaa torstaina kello 6 ja päättyy lauantaina kello 6, jos Postin työehtoriitaa ei saada ratkaistua.

Tukilakon aikana työstä pidättäytyvät työntekijät, jotka tekevät työtä Satamaoperaattorien ja AKT:n välisen ahtausalan työehtosopimuksen piirissä. Tukilakon piirissä on noin 2 000 ahtaajaa.

– Kaikki ovat myötätuntotyötaistelussa mukana, jos sitä ennen tässä työriidassa ei ole saatu PAUta tyydyttävää tulosta aikaiseksi, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen STT:lle.

Piiraisen mukaan kaikki Suomen satamat hiljenevät tukilakon seurauksena kahdeksi vuorokaudeksi.

– Tarvittaessa teemme uusia tukitoimia, jos näillä ratkaisua ei vielä synny.

"Massiivisia vaikutuksia" ulkomaankaupalle

Suomen Varustamojen varatoimitusjohtaja Hans Ahlström kertoo, että kahden vuorokauden ahtaajalakolla olisi "massiivisia vaikutuksia" Suomen ulkomaankaupalle. Suomen viennistä 90 prosenttia ja tuonnista 80 prosenttia kulkee laivoilla.

– Tämä tarkoittaa, että se (ahtaajien tukilakko) vaikuttaa suoraan ulkomaankaupan merikuljetuksiin sekä viennin että tuonnin osalta, Ahlström sanoo STT:lle.

Postin työehtoriidan erilaiset tukilakot ovat Alhströmin mielestä täysin suhteettomia alkuperäiseen riitaan verrattuna.

– Nyt kaikkien osapuolten pitäisi ottaa järki käteen ja ratkaista tämä riita nopeasti.

Satamaoperaattorien toimitusjohtaja Juha Mutru kertoo, että mitä enemmän lakot venyvät, sitä enemmän niistä aiheutuu vahinkoja päivää kohden.

– Kyllä tämä aiheuttaa huomattavasti enemmän vahinkoa kuin jos tämä tulisi ihan nollatilanteessa, Mutru sanoo STT:lle.

AKT:n tukitoimet ovat jo tähän mennessä vaikeuttaneet tavarakuljetuksia satamissa. AKT:n jäsenet ovat viime viikon alusta lähtien jättäneet Postin tavarat ja lähetykset käsittelemättä, mikä vaikuttaa myös satamiiin. Viime keskiviikkona tulivat voimaan AKT:n ylityö- ja vuoronvaihtokiellot, jotka tuntuvat myös satamissa.

Suomen lipun alla purjehtiva rahtiliikenne seisoo

Myös Merimies-Unioni on vähitellen lis��nnyt omia tukitoimiaan postilaisten PAUn työtaistelulle. Tänä aamuna Merimies-Unionin tukitoimet pysäyttivät Suomen lipun alla kulkevan rahtiliikenteen merillä.

Suomen Varustamojen mukaan Merimies-Unionin tukilakolla on suuria vaikutuksia Suomen kauppalaivastoon ja Suomen lipun kilpailukykyyn.

– Koko Suomen kauppalaivasto pannaan seisomaan niiden tullessa Suomen satamiin, samalla kuin ulkomaiset kilpailijat liikkuvat normaalisti. Näin ollen lastit sekä matkustajat ohjautuvat kilpailijoille, ulkomaisen lipun alla kulkeville aluksille, Ahlström sanoo tiedotteessa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan Suomen lipun alla kulkevien alusten työnseisaus kohdistuu noin kolmasosaan Suomen ulkomaankaupasta. EK:n mukaan suomalaisilla aluksilla kulkee noin 100 miljoonan euron edestä vientitavaroita joka päivä.

AKT:n ahtaajalakosta johtuva satamien hiljentyminen aiheuttaisi metsäteollisuudessa arviolta 33 miljoonan euron vientitulojen menetyksen lakkopäivää kohden, kertoo työnantajaliitto Metsäteollisuus.

Finnair peruu tukilakon vuoksi seitsemän paluulentoa tiistaina

Finnair peruu seitsemän kaukolentoa tiistaina tukilakon vuoksi, lentoyhtiö kertoo.

Kyse on paluulennoista sellaisille lennoille, jotka eivät maanantaina päässeet lähtemään matkaan Ilmailualan unionin (IAU) tukilakon vuoksi. Lentojen oli tarkoitus lähteä San Franciscosta, Tokio-Naritasta, Hongkongista, Shanghaista, Soulista, Pekingistä ja Bangkokista, ja saapua Helsinkiin.

Finnairin viestinnästä kerrotaan, että yhtiö pyrkii reitittämään uudelleen matkustajat, joihin peruuntumiset vaikuttavat. Yhtiö on yhteydessä matkustajiin tekstiviestillä tai sähköpostilla. Vaihtoehtoina on myös vaihtaa toiseen Finnairin tai Norran liikennöimään lentoon 1. joulukuuta asti tai hakea hyvitystä käyttämättömästä lipusta.

Finnair perui sunnuntailta ja maanantailta yli 250 lentoa IAU:n tukilakon vuoksi. Lisäksi maanantaina Lufthansa perui kolme vuoroa sekä Turkish Airlines ja Qatar Airways kumpikin yhden.

Tukilakot jumittavat liikennettä

Tänään AKT:n tukilakko on aiheuttanut merkittäviä häiriöitä pääkaupunkiseudun linja-autoliikenteeseen. Bussinkuljettajien lakko alkoi aamuyöllä kello kolme ja jatkuu vuorokauden.

PAU ilmoitti myöhään eilen illalla jatkavansa lakkoja joulukuun 22. päivään asti. Lakot ovat laajentuneet tänään Postin toimihenkilö- ja myymälätehtäviin, kun tähän mennessä ne ovat koskeneet postinjakelua, -käsittelyä ja -kuljetusta sekä pakettilajittelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.