Metsätalouden rooli vesistöjen ravinnekuormituksessa on selvästi aiemmin tiedettyä suurempi, tutkimuskeskukset sanovat

Arvion mukaan metsätalouden osuus typen kokonaiskuormituksesta on noin 16 prosenttia. Kuvituskuvaa. Lehtikuva / Juha Sinisalo

STT

Metsätalouden osuus vesistöjä rehevöittävästä ravinnekuormituksesta on selvästi aiempaa suurempi, Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen ympäristökeskus (Syke) esittivät perjantaina julkaisemassaan uudessa arviossa.

Arvion mukaan metsätalouden osuus typen kokonaiskuormituksesta on noin 16 prosenttia eli 7 300 tonnia vuodessa. Luku on yli kaksi kertaa suurempi kuin aiemmin käytetty vuosiarvio eli 3 250 tonnia.

Myös metsätalouden fosforikuormituksen arvio on lähes kaksinkertaistunut. Metsätalous on vastuussa 440 fosforitonnista vuodessa, mikä vastaa neljännestä koko fosforikuormituksesta.

Uuden arvion julkistuksen jälkeen Metsäteollisuus kertoi sitoutuvansa vähentämään kuormitusta.

– Tulokset osoittavat, että kuormituksen kehitystä on tarve seurata jatkuvasti ja samalla parantaa metsätalouden vesiensuojelua muuttuvassa ilmastossa, metsäasiantuntija Anu Islander Metsäteollisuus ry:stä sanoo tiedotteessa.

Metsäojituksen vaikutus selvä

Tutkimuskeskusten mukaan uusissa kuormitusarvioissa näkyy selvästi metsäojitusten vaikutus. Metsätalouden aiheuttama ravinnekuormitus on suurinta Pohjanmaalla ja Kainuussa, missä on paljon ojitettuja soita.

– Kuormituksen alueelliset erot tulisi ottaa entistä paremmin huomioon metsätalouden harjoittamisessa ja vesiensuojelussa, Luken tutkimusprofessori Leena Finér sanoo tiedotteessa.

Metsäojituksen on oletettu aiheuttavan ravinnekuormitusta kymmenen vuoden ajan, mutta uusien tulosten mukaan kuormitus jatkuu pidempään.

Typpikuormat nousussa, fosfori laskussa

Vaikka metsätalouden osuus ravinnekuormituksesta on kasvanut, luonnonhuuhtouman ja metsätalouden yhteenlaskettu kuormitus ei ole uudessa arviossa kasvanut aiemmista. Vuosittaiseksi metsistä ja soilta tulevaksi typen kokonaiskuormitukseksi arvioidaan 44 600 tonnia ja fosforin kokonaiskuormitukseksi 1 760 tonnia.

Tutkimushankkeen mukaan metsistä tuleva fosforikuormitus on vähentynyt viime vuosina. Sen sijaan valumavesien typpi- ja hiilipitoisuuksissa on pitkällä tarkasteluvälillä havaittu nousua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.