Lapsen vuoroasuminen vanhempien eron jälkeen on nyt kirjattu lakiin

Lakiuudistuksella on pyritty myös estämään sitä, että eron jälkeen jompikumpi vanhemmista tarkoituksellisesti vieraannuttaa lasta toisesta vanhemmasta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeva lakiuudistus tulee voimaan joulukuun alussa. Yksi keskeisistä muutoksista on se, että mahdollisuus lapsen vuoroasumiseen vanhempien eron jälkeen on nyt kirjattu lakiin.

Vuoroasuminen on viime vuosina yleistynyt. Arviolta kymmeniätuhansia lapsia ja nuoria asuu vuorotellen kummankin vanhempansa luona, esimerkiksi viikon kerrallaan. Tarkkaa tietoa ei kuitenkaan ole siitä, miten moni eroperhe on päätynyt vuoroasumiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tietojen mukaan 2010-luvulla sosiaalitoimessa vahvistetuista huoltajuussopimuksista noin 15 prosenttia sisältää vuoroasumisen. Määrä on noin 2 600 vuodessa.

Uudenkin lain mukaan lapsella voi olla vain yksi virallinen asuinpaikka. Se tulee kirjata vuoroasumista koskevaan sopimukseen.

Muuttoaikeista tulee ilmoittaa

Uutta on myös se, että lapsi voi saada tapaamisoikeuden muunkin erityisen läheisen ihmisen kanssa kuin vanhempien. Esimerkiksi lapsen isovanhempi voi olla tällainen henkilö. Tapaamisoikeuden vahvistaa tuomioistuin.

Lisäksi on mahdollista sopia oheishuollosta eli siitä, että vanhempien tai toisen vanhemman lisäksi myös joku muu henkilö on lapsen huoltaja. Aiemmin oheishuolto on ollut mahdollista vain tuomioistuimen määräyksellä.

Lakiuudistuksella on pyritty myös estämään sitä, että jompikumpi vanhemmista eron jälkeen tarkoituksellisesti vieraannuttaa lasta toisesta vanhemmasta. Tuomioistuin voi asettaa uhkasakon tapaamisoikeuden toteutumisen tehosteeksi.

Edelleen uusi laki velvoittaa vanhemman ilmoittamaan hyvissä ajoin toiselle vanhemmalle aikomuksestaan muuttaa, jos muutto vaikuttaa lapsen huollon tai tapaamisoikeuden toteutumiseen. Poikkeuksena on tilanne, jossa muutto on välttämätön henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuvan vakavan uhan vuoksi.

Eduskunta hyväksyi lakimuutokset viime joulukuussa. Uudistukset vahvistettiin presidentin esittelyssä helmikuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.