Euroopan investointipankki myönsi 40 miljoonan euron lainan Lahden ksylitolitehtaan rakentamiseen

Lahden ksylitolitehdas nousee Fazerin Lahden myllyn viereen. Sami Kuusivirta

Tarja Koljonen

Euroopan investointipankki EIB on myöntänyt Fazer-konsernille 40 miljoonan euron lainan tutkimus- ja tuotekehitystyöhön. Fazer rahoittaa lainalla erityisesti ksylitolitehtaan rakentamista Lahteen. Uuden tehtaan on tarkoitus valmistaa ksylitolia kauran kuoresta.

Euroopan investointipankki ja Fazer-konserni kertoivat 40 miljoonan euron lainasopimuksesta perjantaina. Tutkimus- ja tuotekehitystyöhön myönnettyä lainaa käytetään toimintaan Lahdessa, Vantaalla ja osin myös Ruotsin Lidköpingissä.

Lahden ksylitolitehdas nousee Fazerin Lahden myllyn viereen. Uuden tuotantolaitoksen odotetaan tuottavan vuodessa 4 000 tonnia ksylitolia.

Ksylitoliprojektin hinta on 40 miljoonaa euroa ja se luo 30 uutta työpaikkaa. Tehdas on Fazerin suurin yksittäinen investointi yli 60 vuoteen.

Kolmen viime vuoden aikana Fazer on investoinut yhteensä noin 195 miljoona euroa, joista 136 miljoonaa Suomeen. Fazerin suurimmat toimipaikat kotimaassa sijaitsevat Vantaalla, Lahdessa ja Lappeenrannassa.

Lahden leipomolla on töissä 450 henkeä, myllyllä 80 henkeä sekä Lahden seudulla Fazer Food Servicessä 55 henkeä. Fazer Food Service myytiin tänä vuonna monikansalliselle ruokapalveluyritys Compass Groupille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.