Tuhansien verisuonten avaaja sai tunnustuksen - Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän lääkärille erittäin harvinainen täysjäsenyys arvostetussa klubissa

Kardiologi Tomi Kaukonen sai täysjäsenyyden arvostettuun EuroCTO Clubiin. Hyvinvointiyhtymä

Heidi Malin

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimenpidekardiologian osastonylilääkärinä työskentelevä Tomi Kaukonen on valittu ensimmäisenä suomalaisena kardiologina arvostetun EuroCTO Clubin täysjäseneksi.

Huomionosoitus on sangen merkittävä, sillä EuroCTO Clubin täysjäsenyys myönnetään ainoastaan erittäin tiukoin kriteerein. Jotta täysjäsenyyden voisi saada, kardiologin on tehtävä muun muassa yli 300 sepelvaltimoiden totaalisten tukosten pallolaajennusta noin 50 operaation vuosivauhdilla, jotta klubissa katsotaan, että osaaminen, taito ja tekniikka ovat riittävällä tasolla.

Kroonisesti kokonaan tukkeutuneiden sepelvaltimoiden avaamista pallolaajennuksella pidetään yhtenä vaativimmista kardiologian toimenpiteistä. Aiheeseen on perehtynyt Suomessa ainoastaan parikymmentä lääkäriä.

Kokonaan tukkeutuneiden sepelvaltimoiden pallolaajennuksia tehdään Suomessa vuosittain noin 500. Kaukonen tekee näistä 70. Yhteensä hän on operoinut uransa aikana noin 350 totaalitukosta. Tavanomaisia pallolaajennuksia hän on tehnyt noin 3 000 potilaalle.

– Voisi siis sanoa, että totaalitukoksien avaaminen pallolaajennuksella on ihan oma, harvinaisempi erityislajinsa, joka siksi myös vaatii erityistä perehtyneisyyttä.

Kansainvälisesti merkittävä tunnustus

Kaukosen saama täysjäsenyys on kansainvälisestikin merkittävä.

– Tunnustus on samalla arvokas huomionosoitus koko Päijät-Hämeen keskussairaalan kardiologiselle osaamiselle ja pitkäjänteiselle kehitystyölle, mikä tulee koitumaan koko maakunnan väestön hyödyksi, terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand sanoo.

Kaukonen on työskennellyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä vuodesta 2008 saakka. Hän kiittelee saamaansa mahdollisuutta kehittyä.

– Sillä on iso merkitys, että esimies antaa mahdollisuuden kehittää ammattitaitoaan ja kannustaa oppimaan uutta.

EuroCTO Club on kroonisesti kokonaan tukossa olevien sepelvaltimoiden pallolaajennustoimenpiteeseen liittyvän tutkimuksen, koulutuksen ja kehittämisen asiantuntijayhteisö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.