Vietkö haudalle kynttilöitä? Tässä on ympäristön kannalta paras vaihtoehto

Metallinen lyhty, jonka sisällä palaa tavallinen kynttilä, on ympäristön kannalta paras kynttilävaihtoehto haudoille. Aalto Risto

Anne Honkanen

Hautakynttilöiden suurin sesonki on käynnissä. Mikä olisi ekologisin kynttilävaihtoehto haudalle?

– Ekologisin ja vähiten jätettä tuottava vaihtoehto on, että hankkii haudalle metallisen kynttiläpidikkeen tai -lyhdyn, jossa voi polttaa tavallista kynttilää, vastaa Päijät-Hämeen Jätehuollon viestintäkoordinaattori Hanna Bergman.

Samaa suosittelee Lahden seurakuntayhtymä. Hautaustoimen päällikkö Mari Aartolahti kertoo, että seurakunta ei rajoita sitä, millaisia kynttilöitä haudalle tuodaan, mutta suosittelee tavallista kynttilää, josta syntyy vähiten jätettä.

Led-kynttilät ovat sähkölaitteita

Monet pitävät muovista led-kynttilää ekologisena vaihtoehtona haudoille. Kynttilä on pitkäikäinen, sillä led kuluttaa energiaa vähän, ja kynttilään voi vaihtaa tarvittaessa uuden pariston.

Kynttilään ja lyhtyyn verrattuna ledien ekologista arvoa vähentää se, että paristot ovat vaarallista jätettä.

Led-kynttilä on toisaalta hyvä siinä mielessä, että kun se tulee käyttöikänsä päähän, sen voi lajitella sähkölaitteisiin. Sähkölaitteista kierrätetään metalli-, lasi- ja muoviosat eli käytännössä siis lähes koko kynttilä.

Muoviset hautakynttilät helppo lajitella

Muovisten hautakynttilöiden metalliset kannet lajitellaan metallien keräykseen. Heli Roivainen

Suurin osa hautakynttilöistä on kuitenkin kertakäyttöisiä ja muovikuorisia. Kierrättäjän kannalta niiden lajittelu on helppoa: metalliset kannet irrotetaan metallijätteeseen, ja muovikuoren voi nakata energiajätteeseen. Kynttilöissä voi olla pohjassa metallinasta, mutta se ei haittaa: metalli saadaan pois kynttilöistä jätteenkäsittelyssä.

– Mitään ei joudu kaatopaikalle. Energiajätteestä erotellaan kierrätyskelpoinen muovi, joka ohjataan raaka-aineeksi uusien tuotteiden valmistukseen. Loput – myös steariini – ohjataan energiahyötykäyttöön ja metallit metallien kierrätykseen, Bergman listaa.

Paljon muovista jätettä

Ikävä puoli muovilyhdyissä on, että ne ovat kertakäyttöisiä. Muovista jätettä syntyy käsiteltäväksi isoja määriä. Lahden hautausmailla sytytetään vuosittain vähintäänkin kymmeniä tuhansia kynttilöitä. Lahtelaisnuorten ryhmä keräsi tällä viikolla esimerkiksi Levon hautausmaalta noin 7 000 kynttilää pyhäinpäivän jäljiltä.

– Pyhäinpäivääkin huomattavasti enemmän kynttilöitä sytytetään jouluna, sanoo hautaustoimen päällikkö Mari Aartolahti Lahden seurakuntayhtymästä.

Aartolahti kertoo, että esimerkiksi Levon hautausmaalle tuodaan jouluna noin 10 000 kynttilää.

Myös isänpäivänä ja itsenäisyyspäivänä on suosittua käydä viemässä haudoilla kynttilöitä.

Lasikuoriset kynttilät huonoin vaihtoehto

Muovikuoristen kynttilöiden lisäksi tarjolla on myös lasikuorisia kynttilöitä. Ne ovat usein hyvin kauniita, mutta kierrätysmielessä huonoin vaihtoehto – ellei sitten kyseessä ole lasinen lyhty, jossa on mahdollisuus vaihtaa uusi kynttilä palaneen tilalle.

Lasiset kynttilänkuoret lajitellaan sekajätteeseen eli ne poltetaan muiden jätteiden mukana, mutta ne tuottavat varsin huonosti energiaa.

Lasinen kynttilä ei ole lasipakkaus, joten sitä ei voi laittaa lasikierrätykseenkään.

Lasinen lyhty, jonka sisälle voi vaihtaa uuden kynttilän, on myös varteenotettava vaihtoehto. Miisa Kaartinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.