Aurinkopaneelit yleistyvät Tokmannien katoilla, nyt vuorossa Vääksy

Tokmannin Jämsän myymälä sai katolleen aurinkopaneelit jo syksyllä 2016. Arkisto

Kari Anttinen

Tokmanni-myymälöiden katoilla olevien aurinkovoimaloiden määrä on kasvanut merkittävästi kuluvan vuoden aikana. Myymälöiden ja ketjun Mäntsälässä sijaitsevan hallinto- ja logistiikkakeskuksen yhteydessä uusiutuvaa energiaa tuottaa jo 23 erillistä aurinkovoimalaa.

Päätös aurinkoenergiaan siirtymisestä on ollut onnistunut, kerrotaan yhtiöstä.

Tokmanni julkaisi keväällä tavoitteensa, jonka mukaan yli 30 myymälässä tullaan hyödyntämään oman aurinkovoimalan tuottamaa energiaa vuoden 2021 loppuun mennessä. Tänä vuonna aurinkovoimaloita on asennettu jo 18, muun muassa Lahden Nastolaan (heinäkuu) ja Hollolaan (elokuu). Vääksyyn rakenteilla oleva myymälä saa aurinkovoimalan.

Tokmannilla tällä hetkellä käytössä olevien aurinkovoimaloiden yhteisteho vastaa noin 1 650 pienen kerrostaloasunnon vuosittaista sähkönkulutusta. Kun kaikki Tokmannin nykyisissä suunnitelmissa olevat aurinkovoimalat ovat käytössä, niiden yhteisteho vastaa noin 2 400 pienen kerrostaloasunnon vuosittaista sähkönkulutusta.

Myymälässä sähköä kuluu eniten valaistukseen, ilmanvaihtoon ja jäähdytykseen.

– Aurinkovoimala tuottaa keskimäärin noin 10–15 prosenttia myymälän vuosittaisesta kokonaissähkönkulutuksesta. Kesäkuukausina jopa yli puolet Tokmanni-myymälän käyttämästä sähköstä on tuotettu omalla aurinkovoimalalla, kertoo Tokmannin kauppapaikka- ja konseptijohtaja Harri Koponen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 2. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 3. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 4. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 5. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 6. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 7. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 8. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 9. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 10. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 11. Pari vuotta sitten Mikko Viitikon jalkapalloura oli vaarassa – nyt peli maistuu FC Lahdessa ja syksyllä arkeen tulee uusi kiintotähti
 12. Lukijalta: Hyvinvointiyhtymä ja sote-uudistus ovat törmäyskurssilla
 13. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 14. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 15. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.