Kolmikerroksinen vanha talo paloi Lahdessa - Jalkarannantien toinen kaista suljettiin talon kiireellisten purkutöiden takia

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen palomiehet tutkivat nostolavalta, onko talossa vielä kytypaloja. Juha Peurala

Nina Räty

Tyhjillään ollut kolmikerroksinen talo paloi Lahdessa Jalkarannantiellä. Rakennus kärsi suuret vahingot ja tulipalon sammuttamiseen meni useita tunteja.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos sai hälytyksen palosta keskiviikkona noin kello 3.40. Talon ylin kerros paloi voimakkaasti, liekit löivät ulos ja savua muodostui paljon.

Ihmisiä ei ollut vaarassa palon vuoksi. Talo on ollut vuosia tyhjillään. Päivystävän palomestarin Harri Kittelän mukaan talossa on ollut pieni peruslämpö päällä. Syttymissyytä ei vielä tiedetä. Tahallinen sytyttäminenkin on mahdollista.

- Ei ole syytä epäillä, että joku olisi sytyttänyt palon, mutta ei sitä ole poissuljettukaan. Sama talo on palanut aiemminkin ja tämä oli silloin jo tyhjillään, Kittelä kertoo.

Palolla ei ollut leviämisvaaraa, vaikka piharakennus ja naapuritalo ovat suhteellisen lähellä.

Kolmikerroksisen talon alin kerros on betonirakenteinen. Keskikerros on hirsirakenteinen ja ylin kerros lautarakenteinen. Palo oli pääasiassa ylimmässä kerroksessa, jossa on ollut pikkuhuoneita ja niin sanottuja kissanvinttejä. Talon takana tuli levisi myös keskikerrokseen.

1920-luvulla rakennettu talo paloi viimeksi lokakuussa 2018. Silloin talo selvisi palosta kohtuullisin vaurioin.

Haittasi liikennettä myös iltapäivällä

Jalkarannantien toinen kaista suljettiin alkuiltapäivällä Pallaksenrannan kohdalla kiireellisten purkutöiden vuoksi. Paikalla on liikennevalo-ohjaus.

- Neuvottelimme kaupungin rakennusvalvonnan kanssa kiireellisestä purkutyöstä. Se koskee kahta monihormista tiilipiippua ja talon kaupungin puoleista päätä, kertoo päivystävä palomestari Kari Sipilä.

Kiireellisen purku-urakan hoiti yksityinen urakoitsija. Työyhteenliittymä V2, joka hoitaa muun muassa Lahden keskustan katuja, järjesti paikalle liikennevalot ja aidat.

Kiire johtui siitä, että piiput ja talon pääty ovat romahdusvaarassa. Tämä purkutyö tehtiin keskiviikkoiltapäivän aikana.

Muu osa talosta vaatii erikseen purkuluvan hakemista, ja purkaminen on kiinteistön omistajan vastuulla. Talo luovutettiin takaisin omistajalleen kello 11:n aikaan.

- Talo menee purkuun kokonaan. Sitä ei ole mahdollista korjata. Lisäksi purutäytteinen vanha talo, alhaalta hirsirakenteinen, on vaarassa syttyä uudelleen, Sipilä sanoo.

Poliisi tiedotti, että Jalkarannantien toinen kaista voi olla suljettu purkutöiden vuoksi useiden päivien ajan. Tällä varaudutaan siihen, että talo puretaan saman tien kokonaan.

Sammutustyö haittasi huomattavasti aamun työmatkaliikennettä, sillä koko Jalkarannantie oli suljettu liikenteeltä Rullakadun ja Tapanilankadun väliltä.

- Talo on palanut ihan reippaasti. Joudumme vielä arvioimaan, onko vaaraa, että talosta putoaa tai sortuu jotakin tielle, Kittelä sanoi aamulla.

Noin kello 8.30 Jalkarannantien toinen kaista saatiin auki liikenteelle. Silloin myös paikallisliikenteen bussilinjat 1 ja 11 palasivat kiertoreitiltä normaalireitilleen.

Kello 6.30 aikaan talon yläkerran rakenteita purettiin kahden raivausauton kouran avulla ja palopesäkkeitä sammutettiin nostolavan vesitykillä. Paloalueella on edelleen savua ja kytemistä. Sammutustyöt jatkuvat.

Juttua korjattu 13.11.2019 kello  20.06.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 2. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 3. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 4. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 5. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 6. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 7. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 8. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 9. Arto Vainionpää, 52, teki vuosi sitten sellaisen tempun, joka noteerattiin yhdessä maailman legendaarisimmista urheilulehdistä
 10. Näppis: Suostuskohan miehet työtehtäviin mennessään haeskelemaan joka päivä parkkipaikkaa? En usko!
 11. Varo: Tässä kulkee elävä hevonen – "Usein hevosen jalka on mennyt vaneripohjaisen trailerin lattian läpi"
 12. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 13. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 14. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 15. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.