Postilakon osapuolet sovittelijan luona - lue yön uutiskooste

 STT

Maanantaina alkaneen postilakon sovittelu jatkuu tänään aamuyhdeksältä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) ja työnantajapuolta edustava Palvelualojen työnantajat (Palta) ovat ennen tapaamista valmistelleet vastauksia Piekkalan antamiin selvityspyyntöihin.Päivän mittaan saatetaan saada lisää tietoa ammattiliittojen tukitoimista postilakolle. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT) on ilmoittanut kertovansa tukitoimistaan viikon loppuun mennessä.

Trumpin virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset jatkuvat kongressissa – vuorossa entinen Ukrainan-suurlähettiläs

Yhdysvalloissa jatkuvat tänään presidentti Donald Trumpia koskevan virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset. Kongressin tiedusteluvaliokunnassa on määrä kuulla iltapäivällä Suomen aikaa Yhdysvaltain entistä Ukrainan-suurlähettilästä Marie Yovanovitchiä.Jo aiemmin julkisissa kuulemisissa ovat olleet suurlähetystöä Ukrainassa tällä hetkellä johtava William Taylor ja vara-apulaisulkoministeri George Kent.Trumpin syytteeseen asettamisesta äänestetään edustajainhuoneessa, jos valiokuntakäsittelyn jälkeen todisteiden katsotaan riittävän syytekirjelmän laatimiseen.

Israel kertoo iskeneensä Gazaan tulitaukosopimuksesta huolimatta

Israel on tehnyt uusia iskuja Gazan kaistalle tulitaukosopimuksesta huolimatta. Israelin armeijan mukaan iskuja on tehty Islamilainen Jihad -järjestön kohteisiin.Vasta eilen Israel ja Gazan alueen palestiinalaisryhmittymät pääsivät sopuun tulitauosta alueella.Yhteenotot alkoivat aiemmin tällä viikolla, kun Israel surmasi Islamilainen Jihad -järjestön komentajan Baha Abu al-Atan.Yli 30 palestiinalaista on saanut surmansa tulituksessa. Israelin armeijan mukaan Gazasta ammuttiin Israeliin satoja raketteja. (Lähde: AFP)

Trump jatkaa taistelua salatakseen verotietonsa – kääntyi nyt korkeimman oikeuden puoleen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kääntyi torstaina korkeimman oikeuden puoleen yrittäessään salata verotietonsa. Trump pyysi korkeinta oikeutta estämään päätöksen, joka määrää Trumpin kirjanpitoyrityksen luovuttamaan presidenttiä ja tämän yritystä koskevat verotiedot kahdeksan vuoden ajalta Manhattanin piirisyyttäjille.Liittovaltion vetoomustuomioistuin teki päätöksen tietojen luovuttamisesta marraskuun alussa.Manhattanin piirisyyttäjä pyysi Trumpin verotietoja tämän kirjanpitoa hoitavalta konsulttiyritykseltä elokuussa. Verotietoja pyydettiin osana tutkintaa väitteistä, joiden mukaan Trumpin ex-asianajaja Michael Cohen olisi yrittänyt maksaa hiljaiseksi kaksi Trumpin kanssa suhteessa ollutta naista. (Lähde: AFP)

USA:n mukaan laiton huumekauppa Venezuelassa on kasvanut 50 prosenttia Maduron valtakaudella

Yhdysvaltojen mukaan laiton huumekauppa Venezuelassa on kasvanut 50 prosenttia vasemmistopresidentti Nicolas Maduron valtakaudella. Asiaa kommentoi Yhdysvaltojen puolustusministeriön Etelä- ja Keski-Amerikan sotatoimialueesta vastaava komentaja.Komentajan mukaan Maduron hallinto käyttää huumekauppaa rikastuakseen ja tekee yhteistyötä järjestäytyneen rikollisuuden kanssa.Yhdysvallat ei enää tunnusta Maduroa Venezuelan presidentiksi. Maa on myös asettanut pakotteita Venezuelan huumekauppaan kytketyille toimijoille. (Lähde: AFP)

Vasemmistoliitto kokoontuu Kuopiossa, Li Andersson jatkaa puheenjohtajana

Vasemmistoliitto kokoontuu tänään alkavaan puoluekokoukseensa Kuopioon. Puolueen puheenjohtaja Li Andersson jatkaa johdossa, sillä hänelle ei ole ilmaantunut vastaehdokkaita. Puoluesihteeri sen sijaan voi vaihtua johtajavalintojen yhteydessä, sillä STT:n haastattelemat piirijohtajat uskovat valinnasta tulevan tiukan.Nykyinen puoluesihteeri on Joonas Leppänen. Hänen vastaehdokkaansa on niin ikään puoluetoimistossa työskentelevä järjestö- ja kuntapoliittinen asiantuntija Mikko Koikkalainen.Puoluekokousedustajia on kolmisensataa.

Mittava Schjerfbeck-näyttely avautuu Ateneumissa, esillä myös aiemmin tuntematon teos

Ateneumissa Helsingissä aukeaa tänään laaja Helene Schjerfbeckin tuotantoa esittelevä näyttely. Esillä on kaikkiaan noin 130 maalausta, piirustusta ja luonnoskirjaa.Näyttely keskittyy erityisesti Schjerfbeckin matkavuosiin Ranskassa, Italiassa ja Britanniassa 1800-luvun lopussa, ja se kertoo, kuinka lahjakkaasta oppilaasta kasvoi yksi Suomen historian vaikuttavimmista taiteilijoista.Teokset kuvaavat maisemia, asetelmia ja taiteilijalle tärkeitä ihmisiä. Lisäksi näytteille saadaan 16 Schjerfbeckin omakuvaa vuosilta 1884–1945.Esillä on myös aiemmin tuntematon teos Tyttö Barösundista, jonka yksityinen omistaja otti Ateneumiin yhteyttä näyttelyn valmistelun aikana.

Suomi voi illalla juhlia historiallista EM-lopputurnauspaikkaa

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa illalla historiallisesta EM-lopputurnauspaikasta, kun karsintojen viimeisessä kotiottelussa vastaan asettuu Liechtenstein Töölön stadionilla Helsingissä. Voitto varmistaisi Suomen kakkossijan karsintalohkossa ja sitä myötä pääsyn ensi kesänä pelattavaan EM-lopputurnaukseen.Suomi ei ole koskaan pelannut miesten arvoturnauksessa eli EM- tai MM-lopputurnauksessa. Nyt paikka on lähellä, sillä Suomella on viiden pisteen etumatka Armeniaan ja Bosnia-Hertsegovinaan ennen kahta viimeistä karsintakierrosta.Ottelu alkaa kello 19.

Huuhkajien EM-trilleriin vaeltavat fanit vaikuttavat Helsingin keskustan liikenteeseen tuntien ajan, poliisi sanoo

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen EM-kisahaaveille kriittinen Liechtenstein-ottelu Helsingissä vaikuttaa tänään liikenteen sujuvuuteen, poliisi kertoo. Suurimman liikennehaitan aiheuttaa Huuhkajien kannatuskulkue. Se kulkee iltapäivällä puoli viiden aikaan Kampista Narinkkatorilta Mannerheimintietä pitkin Töölön jalkapallostadionille. Arvion mukaan häiriöt liikenteessä poistuvat pelin alkuun eli kello 19:ään mennessä.Poliisi kehottaa myös välttämään yksityisautoilua Urheilukadulla sekä muualla Töölön stadionin läheisyydessä, jossa liikennettä rajoitetaan ottelun vuoksi.

Teräväinen ja Aho iskussa Buffaloa vastaan

Carolina Hurricanesin Teuvo Teräväinen ja Sebastian Aho ovat molemmat onnistuneet maalinteossa Buffalo Sabresia vastaan jääkiekon NHL:ssä.Aho vei joukkueensa 2–1-johtoon, kun ensimmäistä erää oli pelattu reilut 17 minuuttia. Syöttäjäksi maaliin merkittiin Teräväinen. Teräväinen keräsi ottelun kolmannessa erässä myös toisen syöttöpisteen.Toisessa erässä Teräväinen kasvatti joukkueensa johtoaseman 3–1:een onnistuttuaan ohjaamaan kiekon maaliin vajaan minuutin pelin jälkeen. Syöttövuorossa oli tällä kertaa Aho.Kolmannessa erässä puolestaan Buffalon Henri Jokiharju tasoitti pelin 3–3:een.Carolina voitti jatkoajalle venyneen vierasottelun lopulta 5–4.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Kassojen jäsenmaksuissa yli kymmenkertaiset erot – "Jäsenemme eivät ole huomanneet kassan maksun nousua"
 3. Maastoa paloi noin hehtaarin verran Hollolan Herralassa
 4. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 5. Lahdessa on tarjolla kesäteatteria tänä kesänä – näytelmän pääosassa hauskuuttaa monien tuntema Sipi Pelle
 6. Pohjalaisfirma jatkaa perinteistä jääkairojen valmistusta Heinolassa, edellinen valmistaja Konsaku on hakeutunut konkurssiin – "Jääkairoista tuli rahanreikä"
 7. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 8. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 9. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 10. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 11. Lukijalta: Itsekkyys ja tekopyhyys rehottivat Lahden urheilukisoissa
 12. Avoimet puutarhat keräsi 70 000 vierailijaa – virtuaaliesittelyt nähtävillä vielä heinäkuun loppuun asti
 13. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 14. Tampereen alle 23-vuotiaiden MM-painien status voi muuttua – 15 vuotta Painiliiton toiminnanjohtajana toiminut lahtelainen Pertti Vehviläinen jää huhtikuussa eläkkeelle
 15. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.