Seutu4: Kyläbaarin kyltin ylle ilmestyi natsiviittaus Lappilassa

Tankki-baarin oven ja sen yläpuolella olevan kyltin ylle ilmestyi hiljattain Arbeit macht frei -kyltti. Ville Hakala

ESS

Kärkölän Lappilan kylässä on moni Tankki-kyläbaarin liepeille sattunut hieraissut silmiään. Kyläkapakan oven ja sen yläpuolella olevan kyltin ylle on nimittäin hiljattain ilmestynyt Arbeit macht frei -kyltti. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Seutu4.

Vastaavanlainen kyltti sijaitsi aikoinaan Puolassa Auschwitzin ykkösleirin pääportin yllä. Kyltissä oleva teksti tarkoittaa, että "Työ tuo vapauden". Aluksi Auschwitzin leirien vankeja käytettiin rakennustyövoimana, mutta sittemmin leireillä aloitettiin joukkotuhonta. Keskitysleirikompleksissa sijaitsevilla kolmella keskitysleirillä murhattiin vuosien 1941–1945 aikana yhteensä 1,1–1,5 miljoonaa ihmistä.

Seutu4:n haastattelema Tankki-baarin ja kiinteistön omistaja Juha Koskinen sanoo, että kyltti on asennettu paikoilleen muutama kuukausi sitten. Palautteita baarinomistajalle itselleen on tullut vain yksi.

– Ihan huvikseen ja piruuttaan se on sinne laitettu. En ole uus- enkä vanha natsi, ja onhan meillä paljon muutakin sotahistoriallista tavaraa ja kuvastoa täällä baarissa. Kyllä tuosta pihan telahaupitsistakin tuli aikanaan palautetta, Koskinen toteaa Seutu4:lle.

Koskinen ei aio poistaa kylttiä. Hänen mukaansa sillä ei haluta viestiä asiakkaille mitään erityistä.

– Täällä tehdään aamusta iltaan töitä. Enkä mä sitä mihinkään sirppiin ja vasarankaan ole vaihtamassa. Ja jos joku asiakas, joka käy täällä sen kaksi kertaa vuodessa kaljalla, siitä närkästyy, niin saa juoda kaljansa sitten muualla.

Koskista ei itseään häiritse kyltin luomat mielikuvat.

– Ikäviähän asioitahan ne ovat, ja kyllä niitä on syytäkin muistaa.

Nykyisin Auschwitz toimii museona ja siellä käy noin 2 miljoonaa turistia vuosittain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 4. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 5. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 6. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 7. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 8. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 9. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 10. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 11. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 12. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 13. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 14. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 15. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.