Seutu4: Kyläbaarin kyltin ylle ilmestyi natsiviittaus Lappilassa

Tankki-baarin oven ja sen yläpuolella olevan kyltin ylle ilmestyi hiljattain Arbeit macht frei -kyltti. Ville Hakala

ESS

Kärkölän Lappilan kylässä on moni Tankki-kyläbaarin liepeille sattunut hieraissut silmiään. Kyläkapakan oven ja sen yläpuolella olevan kyltin ylle on nimittäin hiljattain ilmestynyt Arbeit macht frei -kyltti. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Seutu4.

Vastaavanlainen kyltti sijaitsi aikoinaan Puolassa Auschwitzin ykkösleirin pääportin yllä. Kyltissä oleva teksti tarkoittaa, että "Työ tuo vapauden". Aluksi Auschwitzin leirien vankeja käytettiin rakennustyövoimana, mutta sittemmin leireillä aloitettiin joukkotuhonta. Keskitysleirikompleksissa sijaitsevilla kolmella keskitysleirillä murhattiin vuosien 1941–1945 aikana yhteensä 1,1–1,5 miljoonaa ihmistä.

Seutu4:n haastattelema Tankki-baarin ja kiinteistön omistaja Juha Koskinen sanoo, että kyltti on asennettu paikoilleen muutama kuukausi sitten. Palautteita baarinomistajalle itselleen on tullut vain yksi.

– Ihan huvikseen ja piruuttaan se on sinne laitettu. En ole uus- enkä vanha natsi, ja onhan meillä paljon muutakin sotahistoriallista tavaraa ja kuvastoa täällä baarissa. Kyllä tuosta pihan telahaupitsistakin tuli aikanaan palautetta, Koskinen toteaa Seutu4:lle.

Koskinen ei aio poistaa kylttiä. Hänen mukaansa sillä ei haluta viestiä asiakkaille mitään erityistä.

– Täällä tehdään aamusta iltaan töitä. Enkä mä sitä mihinkään sirppiin ja vasarankaan ole vaihtamassa. Ja jos joku asiakas, joka käy täällä sen kaksi kertaa vuodessa kaljalla, siitä närkästyy, niin saa juoda kaljansa sitten muualla.

Koskista ei itseään häiritse kyltin luomat mielikuvat.

– Ikäviähän asioitahan ne ovat, ja kyllä niitä on syytäkin muistaa.

Nykyisin Auschwitz toimii museona ja siellä käy noin 2 miljoonaa turistia vuosittain.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut