Yleisö, asiantuntijat ja artistit koolle yhteiseen paneeliin – millainen on Kasisalin jättämä kulttuuriperintö Lahdelle?

Kasisalilla on järjestetty muun muassa nuorten työllistymiseen liittyviä tilaisuuksia. Sami Kuusivirta

Heidi Malin

Lahden museot järjestää tiistaina 19. marraskuuta Museokioskissa keskustelutilaisuuden nuorisotilan kulttuurisesta merkityksestä lahtelaisille. Paneelin aiheena on Kasisalin nykyisyys, menneisyys ja tulevaisuus.

Keskustelijoiksi on kutsuttu Tehosekoittimen basisti ja ravintola Torven osaomistaja Hannu Kilkki, Suomen Kaupunkitutkimusseuran puheenjohtaja, FT Aura Kivilaakso Helsingin yliopistosta, Lahden kaupungin kaavoitusarkkitehti Markus Lehmuskoski, palvelupäällikkö Virpi Rantanen Lahden kaupungin nuorisopalveluista ja 5th elementin perustajajäsen Tommi Rautanen. Paneelin puheenjohtajana on Lahden museoiden tutkija Sini Ojala. Tilaisuuden loppuun on varattu aikaa myös yleisön kommenteille ja kysymyksille.

Kasisalissa järjestetyssä Kaiken kansan joulujuhlassa tarjoilu tuotiin pöytiin. Katja Luoma

Syynä keskustelutilaisuuden järjestämiselle perinteikkään ja monen lahtelaisen elämään vaikuttaneen tilan toiminnan muuttuminen lähiaikoina. Kasisalissa on todettu sisäilmaongelmia ja rakennus on huonossa kunnossa. Niinpä Sammonkatu 8:n alue ja 1980-luvulla nuorisotoiminnalle tehdyt tilat eivät toimi enää sellaisenaan turvallisesti.

Toiminta muuttuu

Todennäköistä on, että Kasisalin toiminta sellaisenaan päättynee, joskaan mitään ratkaisuja ei olla vielä tehty. Alustavasti on suunniteltu, että nuorisopalveluille tulisi tilat Kasisalin yläpuolelle toiseen kerrokseen.

Kiinteistön omistava Spatium on hakenut korttelin yksikerroksisen sisäosan, eli juuri sen osan, jossa Kasisali sijaitsee, purkulupaa sekä jäljelle jäävien osien muuttamista asuin- ja toimitilakäyttöön. Suunnitelmissa on myös uuden kerrostalon ja parkkitalon rakentaminen.

Kasisali on jättänyt monelle lahtelaiselle paljon muistoja musiikkikeikoista, tapahtumista ja diskoista. Vuosikymmenten aikana Kasisalilla ovat esiintyneet muun muassa Juustopäät, Brädi, uransa Kasisalilla aloittanut Cheek, Tehosekoitin, Dingo, Apulanta ja moni muu.

Keskustelutilaisuus Kasisalin merkityksestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta Museokioskissa 19. marraskuuta kello 17–19. Museokioski sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 10, Lahti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.