Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Punaiset radiomastot muistuttavat painehaavoista – tapahtuma myös keskussairaalassa

Maailmanlaajuista Stop painehaavoille -päivää vietetään torstaina 21. marraskuuta myös Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Keskussairaalan pääaulassa on yrityksiä esittelemässä painehaavojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon liittyviä tuotteitaan torstaina kello 9–15.

Päivän kunniaksi myös Lahden radiomastot valaistaan punaisella valolla.

Tuottavat kustannuksia ja kärsimystä

Päivän tarkoituksena on herättää laajempaa huomiota painehaavojen ehkäisyn tärkeydestä sekä tukea painehaavojen ehkäisyä ja hoitoa. Painehaava tunnetaan myös entisellä nimellään makuuhaava.

Painehaavat aiheuttamat terveydenhuollolle vuosittain noin 500 miljoonan euron kustannukset, kertoo Haavakeskus. Se on Haavakeskuksen tiedotteen mukaan noin 2–3 prosenttia Suomen terveydenhuollon menoista.

Painehaavat ovat kivuliaita, lisäävät potilaiden infektioalttiutta, vaarantavat potilasturvallisuutta ja huonontavat potilaan elämänlaatua. Ne ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi ehkäistävissä yksinkertaisten toimenpiteiden avulla. Painehaavoja voi ehkäistä esimerkiksi oikeanlaisella makuualustalla ja istuintyynyllä.