Lahti Energia muuttaa kaukolämmön hinnoittelua - näin se tapahtuu

Kymijärven uusi hakevoimala alkoi tuottaa lämpöä tänä vuonna. Sami Kuusivirta

Kalle Puttonen

Lahti Energia muuttaa kaukolämmön hinnoittelua ensi vuoden alussa.

Perusmaksun osuus nousee ja energiamaksun osuus alenee. Asiakkaiden keskimääräinen kulu pysyy samana, mutta asiakaskohtaisesti voi tulla pieniä muutoksia suuntaan tai toiseen, yhtiöstä todetaan.

Lahti Energian mukaan tavoitteena ei ole kerätä yhtään enempää rahaa yhtiön kassaa kuin nyt. Uudistuksella tavoitellaan parempaa kustannusvastaavuutta. Energiamaksun alentuminen heijastaa siirtymistä uusiutuviin polttoaineisiin. Isot investoinnit ovat kasvattaneet pääomakuluja.

Yhtiön julkaisemassa LahtiWatti-lehdessä esitellään kolme tyyppikuluttajaa. Niistä omakotitalon (vuosikulutus 18 000 kilowattituntia) kustannus nousee hiukan. Kahdessa muussa esimerkkitalossa eli viidentoista huoneiston rivitalossa (kulutus 150 megawattituntia vuodessa) ja 80 huoneiston kerrostalossa (600 megawattituntia) kaukolämpö hieman halpee nykyisestä.

Ensi syksynä 1. syyskuuta 150 asiakkaan kaukolämpöhinnoitteluun tulee mukaan uusi "paluuvesikomponentti". Muille tariffeissa 2 ja 3 oleville taloille muutos tulee myöhemmin.

Paluuvesikomponentti tarkoittaa sitä, että talosta kaukolämpöverkkoon palaavan kiertoveden lämpötila alkaa vaikuttaa kaukolämmön hintaan lämmityskauden aikana eli syksystä kevääseen.

Jos kaukolämpövesi jäähtyy asiakkaan laitteistossa riittävästi, hän voi saada laskussaan paluuvesihyvitystä. Tämä on siksi, että Kymijärvi III:n savukaasunpesuri toimii sitä paremmin mitä viileämpää vettä laitokselle palaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.