Pelastuslaitos sopeutuu koronauhkaan, toistaiseksi ei tartuntoja

Työvuorot vaihtuvat Lahden Paavolassakin pääosin toisiaan kohtaamatta. Koko työvuoron karanteeni aiheuttaisi pelastustoimelle "merkittäviä haasteita". Vesa Tapiola

Kari Anttinen

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella on tehty järjestelyjä, jotta mahdollinen koronatartunta altistaisi mahdollisimman pienen työntekijäjoukon. Toistaiseksi henkilökunta on välttynyt tartunnoilta, kerrotaan pelastuslaitokselta.

Pelastustoiminnan ja ensihoidon henkilöstö on hajautettu erilaisilla tilaratkaisuilla keskinäisten kontaktien vähentämiseksi. Hajauttamisella pyritään estämään koko työvuoron yhtäaikainen asettaminen karanteeniin. Hajauttaminen myös suojaa henkilöstöä pienentämällä tartuntatodennäköisyyttä.

- Alueen suurimman eli Lahden Paavolan pelastusaseman pelastustoiminnan työvuoro on lisäksi jaettu toimimaan kahdessa osassa, kertoo aluepalopäällikkö Jani Aaltonen pelastuslaitoksen tiedotteessa.

Työvuorojen vaihdot on ohjeistettu siten, etteivät tuleva ja lähtevä vuoro kohtaa toisiaan, jos se ei ole välttämätöntä. Välttämätön harjoitustoiminta jatkuu, mutta esimerkiksi yhteiset koulutukset on toistaiseksi peruttu.

Määräaikaiset palotarkastukset Päijät-Hämeen pelastuslaitos keskeytti jo aiemmin. Myös asiakaspalvelu asemilla on suljettu.

Myös Päijät-Hämeen 18 sopimuspalokuntaa ovat tehneet toimenpiteitä kontaktien vähentämiseksi mahdollisuuksien mukaan. Niiden valmiutta seurataan pelastuslaitoksella viikoittain. Sopimuspalokuntien rooli on merkittävä etenkin kunnissa, joissa ei toimi vakituista palokuntaa.

Pelastustehtävien määrä on alkuvuodesta hieman laskenut, mutta ihmisten pelastustehtäviä on ollut aiempia vuosia enemmän. Tammi-maaliskuun aikana Päijät-Hämeen pelastuslaitos pelasti välittömästä vaarasta 17 henkilöä.

Pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallion mukaan yksi syy saattaa olla talven huono jäätilanne.

Päijät-Hämeen ensihoidon järjestäminen menossa suurremonttiin – nykyiset ongelmat kiteytyvät toimijoiden välisiin jännitteisiin ja epäluuloihin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 4. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 5. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 6. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 7. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 8. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 9. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 12. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 13. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 14. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 15. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.