Vanhat puimala ja kuivuri paloivat maan tasalle palvelukodin vieressä Orimattilassa - "Jos emme olisi päässeet rajaamaan paloa, olisi jouduttu evakuoimaan"

Palo roihusi isolla alueella Käkelän palvelukodin vieressä. Lukijan kuva

Nina Räty

Kaksi vanhaa talousrakennusta paloi Orimattilan Käkelässä keskiviikkona. Päijät-Hämeen pelastuslaitos sai hälytyksen Sipiläntielle neljän jälkeen iltapäivällä.

Vanhat tyhjillään olleet puimala ja kuivuri paloivat maan tasalle, ja tuli levisi niistä kuivaan maastoon. Puoli hehtaaria nurmikkoa ja metsämaata paloi.

Paloalue on Käkelän palvelukodin takana. Palomiehet saivat rajattua palon niin, ettei tuli levinnyt palvelutalolle asti. Savua muodostui voimakkaasti, ja sitä meni myös palvelukodin sisätiloihin. Palomiehet varmistivat tilojen turvallisuuden ja ilmastointi suljettiin.

– Palvelukodin henkilökunta aloitti varmuuden vuoksi valmistelemaan asukkaiden evakuointia, koska myös rakennuksen vieressä ollut nurmialue paloi. Siellä ei ollut minkäänlaista paniikkia, mutta he olivat omatoimisesti aloittaneet valmistelut, kertoi päivystävä palomestari Juha Murtonen.

Yhteen palvelukodin yläkerran ikkunaan tuli särö kuumuuden vuoksi, samoin pihalla olleen auton muoviosia vaurioitui.

– Palvelukodin toiminta jatkuu ihan normaalisti. He pystyivät tuulettamaan vähäisen savun ikkunoiden ja ovien kautta. Kävimme varmistamassa, että asukkaiden tilat ovat kunnossa. Mutta jos emme olisi olleet nopeasti paikalla ja päässeet rajaamaan paloa, niin varmasti olisi jouduttu evakuoimaan palvelukoti, Murtonen sanoi.

Poliisi pyytää yleisöhavaintoja Orimattilan paloista – toinen palo riehui palvelutalon vieressä

Sammutustyöt kestivät yli 1,5 tuntia, jonka jälkeen jatkuivat raivaustyöt palaneiden rakennusten purkamisella. Jälkisammutus ja -raivaus jatkuvat yöhön asti.

Palo ei aiheuttanut ei aiheuttanut vaaraa ihmisille tai eläimille, eikä rakennusten lähellä olevalle asuintalolle.

Palon syttymissyystä ei ole tietoa. Kuivan maapohjan aikana ruohikkopalon vaara on suuri. Ilmatieteen laitoksen tiistaina antama ruohikkopalovaroitus on edelleen voimassa.

Juttua muokattu 22.4. kello 19.55. Tarkennettu tietoa palaneista rakennuksista: puimala ja kuivuri, eikä navetta. Kello 21.59 lisätty tietoa palon vaikutuksesta palvelukotiin.

Orimattilassa sytyteltiin paloja kallioiden päälle

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.