Vanhat puimala ja kuivuri paloivat maan tasalle palvelukodin vieressä Orimattilassa - "Jos emme olisi päässeet rajaamaan paloa, olisi jouduttu evakuoimaan"

Palo roihusi isolla alueella Käkelän palvelukodin vieressä. Lukijan kuva

Nina Räty

Kaksi vanhaa talousrakennusta paloi Orimattilan Käkelässä keskiviikkona. Päijät-Hämeen pelastuslaitos sai hälytyksen Sipiläntielle neljän jälkeen iltapäivällä.

Vanhat tyhjillään olleet puimala ja kuivuri paloivat maan tasalle, ja tuli levisi niistä kuivaan maastoon. Puoli hehtaaria nurmikkoa ja metsämaata paloi.

Paloalue on Käkelän palvelukodin takana. Palomiehet saivat rajattua palon niin, ettei tuli levinnyt palvelutalolle asti. Savua muodostui voimakkaasti, ja sitä meni myös palvelukodin sisätiloihin. Palomiehet varmistivat tilojen turvallisuuden ja ilmastointi suljettiin.

– Palvelukodin henkilökunta aloitti varmuuden vuoksi valmistelemaan asukkaiden evakuointia, koska myös rakennuksen vieressä ollut nurmialue paloi. Siellä ei ollut minkäänlaista paniikkia, mutta he olivat omatoimisesti aloittaneet valmistelut, kertoi päivystävä palomestari Juha Murtonen.

Yhteen palvelukodin yläkerran ikkunaan tuli särö kuumuuden vuoksi, samoin pihalla olleen auton muoviosia vaurioitui.

– Palvelukodin toiminta jatkuu ihan normaalisti. He pystyivät tuulettamaan vähäisen savun ikkunoiden ja ovien kautta. Kävimme varmistamassa, että asukkaiden tilat ovat kunnossa. Mutta jos emme olisi olleet nopeasti paikalla ja päässeet rajaamaan paloa, niin varmasti olisi jouduttu evakuoimaan palvelukoti, Murtonen sanoi.

Poliisi pyytää yleisöhavaintoja Orimattilan paloista – toinen palo riehui palvelutalon vieressä

Sammutustyöt kestivät yli 1,5 tuntia, jonka jälkeen jatkuivat raivaustyöt palaneiden rakennusten purkamisella. Jälkisammutus ja -raivaus jatkuvat yöhön asti.

Palo ei aiheuttanut ei aiheuttanut vaaraa ihmisille tai eläimille, eikä rakennusten lähellä olevalle asuintalolle.

Palon syttymissyystä ei ole tietoa. Kuivan maapohjan aikana ruohikkopalon vaara on suuri. Ilmatieteen laitoksen tiistaina antama ruohikkopalovaroitus on edelleen voimassa.

Juttua muokattu 22.4. kello 19.55. Tarkennettu tietoa palaneista rakennuksista: puimala ja kuivuri, eikä navetta. Kello 21.59 lisätty tietoa palon vaikutuksesta palvelukotiin.

Orimattilassa sytyteltiin paloja kallioiden päälle

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 6. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 7. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 8. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 9. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 10. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 11. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 12. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 13. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 14. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 15. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.